Noutati in mediul optic: LTH, BDXL, M-DISC

Vorbeam intr-un articol anterior despre piata de writere interne blu-ray. Avand in vedere ca majoritatea writerelor de pe piata au la baza tehnologia LITE-ON, iata o nota de la Verbatim care atrage atentia asupra unui aspect important: scrierea pe blank-uri tip LTH.

LITE-ON officially supports BD-R LTH Type 6x SL with appropriate firmware, but Verbatim's tests indicate that the recording quality might not be stable.

Link aici.

Cu alte cuvinte, iHBS112, iHBS212 si toate clonele lor nu pot scrie corect pe blank-uri LTH.

Sa speram ca lucrurile se vor indrepta in 2012, odata cu aparitia modelului Pioneer BDR-207JBK. Cine stie, poate va ajunge si in Romania.

Desi pana acum se importau writere LG la greu, se pare ca problema care a aparut de vreun an, cu unitatile care se strica foarte repede, i-a speriat pe importatorii de la noi. Altfel nu-mi explic de ce nu am vazut pe piata romaneasca modele precum BH12LS30, BH12LS35, BH12LS38 sau, mai nou, WH12LS39.

Celor care vor sa-si achizitioneze un writer le recomand o combinatie a celor doua modele evidentiate mai sus, BDR0297JBK de la Pioneer si WH12LS39 de la LG. Unitatea de la LG poate scrie noul format M-DISC, avand dezavantajul ca este prima generatie ce poate face asta, iar tehnologia este inca la inceput. Pioneer este deja la a doua generatie de unitati care pot scrie pe BDXL QL, de 128GB. Cei de la Pioneer sunt din nou avantgardisti - celelalte writere asa-numite BDXL aparute pot scrie numai blankuri TL de 100GB.

Stop. Odata cu toate aceste modele si schimbari halucinante de la an la an se naste intrebarea: ce inseamna BDXL, M-DISC si cu ce ma ajuta ele?

Formatul Blu-ray s-a dezvoltat similar cu predecesorul sau, arhicunoscutul DVD. Au aparut discurile standard (120mm diametru) Single Layer si Dual Layer.

In urma cu un an jumate a mai aparut un format care are la baza tehnologia Blu-ray: BDXL. Tot in 2 variante: de 3 straturi (Triple Layer) ce suporta 100GB la scriere si de 4 straturi (Quad Layer) care suporta 128GB.

In concluzie, avantajul discurilor BDXL QL este spatiul mare de stocare. Dezavantajele sunt pretul si disponibilitatea. Acum, pe piata exista numai discuri TL si ele costa in jur de 80 de dolari. Un rewritable, BD-RE XL TL, costa dublu.

Formatul M-DISC a fost dezvoltat si el foarte recent, iar LG WH12LS39 este primul writer care poate scrie astfel de discuri. Un blank M-DISC poate stoca... fix cat un blank DVD single-layer obisnuit! Adica undeva la 4.35GB. Deci care-i smecheria?

Blank-urile M-DISC nu au componente organice, iar durata lor de viata a fost estimata la (minim) 1000 de ani. De asemenea, discurile sunt foarte rezistente la temperaturi inalte, apa etc. Costul unui disc e de 3 dolari si ele pot fi comandate momentan numai de pe site-ul producatorului.

Ramane la latitudinea fiecaruia cum isi arhiveaza datele si cata importanta acorda pastrarii lor. Pana una-alta, as vrea sa vad ceva optiuni pe piata romaneasca si astept asta in 2012.

Blah, blah, blah