M-am bagat in cloud

In ultimii ani a scazut costul stocarii in cloud. Eu am multe date si pana acum nu m-am hotarat sa ma abonez la un serviciu de backup in cloud. In plus, majoritatea companiilor ofera servicii de tip 'sincronizarea datelor', ceea ce mie imi displace profund.

Exista doua tipuri de stocari in cloud: varianta de tip hard extern, unde ti se aloca un spatiu si acolo urci ce vrei si datele raman acolo pana le stergi, si varianta de tipul sincronizare cu sistemul tau, unde o aplicatie ruleaza in background si face o copie a datelor locale in cloud.

Varianta sincronizarii este mai ieftina, cel mai de incredere serviciu pe care l-am gasit fiind cel oferit de Backblaze. Cu 5 dolari pe luna ei iti fac o copie a tuturor datelor tale, serviciul oferind spatiu nelimitat. Dezvantajul major il reprezinta lipsa controlului asupra fisierelor, poate ca nu vrei chiar toate filmele urcate in cloud, ci doar unele dintr ele. Si atunci ar trebui sa le reorganizezi pe folderele asociate aplicatiei Backblaze, care oricum face upload cu 100-200 KB/s, deci iti va lua o vesnicie sa le urci in cloud.

Pana nu demult, varianta de drive in cloud, propriul tau spatiu in care urci ce vrei ca intr-un seif, era extrem de scumpa. De cateva luni, serviciile au devenit mai atractive. Google Drive costa 50 de dolari pe luna pentru 1 TB de stocare si, desi mi s-a parut cam scump, am crezut ca e singura varianta de incredere. Dar avand in vedere continutul fisierelor pe care vreau sa le urc, m-am gandit ca Google s-ar putea sa nu fie providerul potrivit.

Dupa multe cautari, am descoperit ADrive. Ei au in oferta 1 TB la 25 de dolari pe luna si, in plus, ofera acces FTP pentru urcarea si descarcarea fisierelor. Iar pe FTP chiar e foarte simplu sa-ti gestionezi fisierele si directoarele. Iar viteza de upload este de 500-900 KB/s, rezonabil de rapid. Limita marime fisier: 16 GB.

Numai ca 1 TB nu e suficient si imi ajunge la limita pentru datele la care tin cu adevarat. Ce facem cu celelalte? Am gasit oferta celor de la Mail.ru, care au avut o promotie cu 1 TB de spatiu gratuit, pe viata, acum o luna. Au numai upload web, dar merge excelent, la viteze de aproximativ 900 KB/s. Limita marime fisier: 2 GB.

Sa speram ca nu voi avea niciodata nevoie de recuperarea unor date din cloud, dar e bine sa le stiu in siguranta in mai multe parti.

Un comentariu

  1. Linkuri:

Blah, blah, blah