Fanul Aerosmith din Iasi a pierdut prima batalie cu Ryanair

Despre cazul domnului doctor Darie am scris, pe larg, in vara lui 2019. Situatia imi este cu atat mai aproape cu cat impartim o pasiune comuna: muzica trupei Aerosmith.

Iata ca, dupa doi ani de asteptare, judecatorii au dat un verdict in cazul Darie vs. Ryanair: au respins actiunea formulata de domnul doctor, insa decizia poate fi contestata.

Daunele cerute au fost in cuantum de 1 milion de euro. Conform BZI.ro, Adrian Mihai Darie a precizat in instanta:

"Am cumparat un bilet de transport aerian pentru data de 30 mai 2017 pentru a merge la ultimul concert din cariera formatiei Aerosmith. Ajungand la aeroport, am constatat ca Ryanair a anulat zborul, motivat de o greva de doua ore, astfel incat nu am mai putut ajunge la acel concert. Se impune acordarea compensatiei in cuantumul solicitat, in conditiile in care compania aeriana nu a respectat dispozitiile articolului 14, punctul 2, din Regulamentul nr. 261/2004, si anume aceea de informare cu privire la normele de compensare si de asistenta in astfel de cazuri.

Avand in vedere ca situatia de fapt nu se regaseste in categoria circumstantelor ce pot fi considerate extraordinare, se impune obligarea paratei la plata compensatiei in cuantumul prevazut de dispozitiile Regulamentului nr. 261/2004. De asemenea, parata imi datoreaza daune morale, avand in vedere faptul ca niciodata nu mai am posibilitatea de a mai participa la vreun concert al acestei formatii, viata mea spirituala fiind mult mai saraca."

Multi vor lua in ras aceasta afirmatie, am vazut asta si comentariile de pe BZI sau Adevarul, acolo unde a aparut articolul. Comentariile sunt jignitoare atat la adresa medicului, cat si a fanilor Aerosmith in general. Cauza e simpla: multi nu au inteligenta cognitiva sau emotionala sa inteleaga muzica, sa inteleaga valoarea - artistica si sufleteasca - a unui concert la care esti tu, artistul si mii de alte suflete care canta impreuna.

Din pacate, judecatorii ieseni au hotarat sa nu admita cererea medicului.

"Instanta admite exceptia autoritatii de lucru judecat in raport cu sentinta civila din 23 ianuarie 2019. Respinge cererea formulata de reclamantul Adrian Mihai Darie in contradictoriu cu parata Ryanair DAC, pentru autoritate de lucru judecat."

Reprezentantii companiei aeriene Ryanair DAC au depus o intampinare la dosar. Acestia au solicitat, in principal, respingerea cererii ca nefiind de competenta instantelor romane. Ryanair ar plati mai degraba 1 milion de dolari avocatilor, decat sa-i dea ca daune. Pai unde mai e imaginea lor? Daca va incepe toata lumea sa-i dea in judecata pentru batjocura la care isi supun proprii clienti?

"Cauza nu este de competenta materiala si teritoriala a Judecatoriei Iasi. Solicitam, in subsidiar, respingerea cererii de chemare in judecata ca neintemeiata, in raport cu prevederile Regulamentului nr. 261/2004. Exceptia necompetentei generale a instantelor romane este intemeiata, cata vreme, in contractul de transport, s-a stabilit ca eventualele litigii nascute din sau in legatura cu contractul de transport sa fie solutionate de instantele competente din Irlanda, acestea avand competenta exclusiva."

SI judecatorii s-au conformat. Le-au dat dreptate celor de la Ryanair, respingand actiunea pe motivul de necompetenta generala absoluta a instantelor de judecata iesene.

Eu sper ca domnul doctor Darie sa aiba puterea de a merge mai departe in instante. Nu stiu ce e de facut, ca nu sunt avocat, dar probabil sunt si alte cai de a lupta cu corporatiile. Lupta lui e lupta noastra, a tuturor, e refuzul de a ne lasa calcati in picioare pentru ca ei nu vor sa mai inchirieze o aeronava, nu vor sa piarda timp la sol sau orice alt motiv de lacomie financiara. E foame de bani la toate nivelurile, dar atunci cand calci in picioare visul unui om, trebuie sa platesti. Un milion de dolari e nimic pentru Ryanair, dar si pentru Mihai Darie, care e posibil sa nu vada niciodata trupa Aerosmith in concert. Iar asta nu se poate cuantifica, e nepretuit.

Blah, blah, blah