Despre Ryanair si lacomia corporatista care spulbera visuri

Am descoperit muzica celor de la Aerosmith in 1993, odata cu difuzarea, pe MTV, a clipului "Cryin'". Au urmat "Amazing", "Crazy" si "Love in an Elevator", dupa care mi-am dat seama ca trupa asta are ceva special. Am inceput sa-mi cumpar casetele poloneze pirat de la VIVO si Tango Music, care se gaseau pe tarabele din Piata Romana. Banii ii strangeam greu, casetele erau scumpe si discografia uriasa. Dar am reusit, cu sacrificii, pe masura ce au trecut anii, sa adun cam tot ce era pe piata romaneasca. Am colectionat reviste, postere, am inregistrat emisiuni de la televizor pe casete video sau audio, am tras ce prindeam de la radio. Cam astea erau variantele pentru cei care doreau sa asculte muzica artistilor preferati la inceputul anilor '90.

Povestea este asemanatoare si in cazul domnului doctor Mihai Darie, despre care am auzit pentru prima data in luna februarie. Initial, m-am gandit ca stirea este din categoria 'fake news' si am decis sa iau legatura cu avocatul mentionat in articolele din presa, care apoi m-a pus in legatura cu domnul Darie. Asa am aflat ca informatiile din presa sunt adevarate, iar povestea este mult mai complexa si mai dureroasa decat pare la prima vedere. O voi detalia pas cu pas pentru a evidentia felul dramatic in care suntem afectati de deciziile marilor corporatii.

Pe data de 30 mai 2017, Aerosmith urma sa sustina un concert la Berlin, in Germania, in cadrul turneului "Aero-Vederci Baby!", anuntat ca turneu de adio. Mihai Darie, care profesa in Germania si se afla intr-o vizita la verisoarele sale din Bucuresti, si-a cumparat un bilet pentru zborul Ryanair din ziua respectiva, de la ora 11:00. La Berlin, pe aeroport, urma sa se intalneasca cu doua prietene, carora le cumparase bilete pentru concertul Aerosmith. Cu o seara inainte, doctorul Darie si-a pregatit bagajul pentru calatorie si a verificat inca o data ca nu a uitat cele trei bilete pentru concert. La televizor se vorbea de cateva zile despre o greva iminenta la Otopeni. Gabriel Tudorache, lider sindical al ROMATSA, anunta greva controlorilor de trafic aerian pentru a doua zi: "Va spunem cu certitudine ca maine, incepand cu ora 9, va incepe greva generala asa cum am anuntat-o anterior. Este imposibil de a aprecia in acest moment ca va fi vorba de 2-3 ore, o ora si ceva”. Incertitudinea plutea in aer. Erau zvonuri ca o treime din zborurile de marti, 30 mai, urmau sa fie dirijate in perioada diminetii, ceea ce insemna ca restul zborurilor - si, cu siguranta, toate cele low-cost - urmau sa decoleze cu o intarziere de 2-3 ore.

In zilele premergatoare grevei, in birourile tuturor companiilor aeriene se cautau solutii pentru a reduce pierderile provocate de greva controlorilor de trafic. Din pacate pentru Mihai Darie, care avea bilet la Ryanair, aceasta a fost singura companie care a decis ca e mai bine - pentru companie, desigur - ca toate zborurile din ziua grevei sa fie anulate. Ryanair a fost singura companie care nu a asteptat greva, nu a fost interesata de soarta pasagerilor si nu i-a pasat decat de profitul propriu. Cea mai lacoma dintre toate companiile low-cost care activeaza in Romania a decis ca e mai ieftin sa isi foloseasca aeronavele in alte zboruri decat sa le tina in asteptarea vestilor de pe Otopeni. Astfel, in jur de miezul noptii, cu cateva ore inainte de decolare, Ryanair a trimis o notificare catre toti pasagerii prin care ii anunta ca zborul a fost anulat.

O repet, pentru ca e foarte important: Ryanair a fost singura companie care a anulat zboruri in ziua grevei, pe 30 mai. Mai exact, operatorul low-cost a anulat zborurile programate sa plece catre Timisoara (08:20), Roma (10:00) si Berlin (11:00), dar si zborurile care urmau sa soseasca pe Otopeni. Iata firul evenimentelor:

29 mai, ora 22:00 - ROMATSA a contestat greva in instanta greva sindicalistilor, iar procesul se judeca in dimineata zilei de 30 mai de la ora 8:30, cu jumatate de ora inainte de declansarea grevei generale
29 mai, ora 23:30 - Ryanair anuleaza zborurile FR435 (Timisoara-Bucuresti) si FR436 (Bucuresti-Timisoara) din data de 30 mai 2017
30, mai ora 00:30 - Ryanair a mai anuntat anularea altor doua zboruri pentru data de 30 mai: FR3957/FR3956 Roma Ciampino-Bucuresti-Roma Ciampino si FR315/FR314 Berlin-Bucuresti-Berlin

Blue Air, o alta companie low-cost, a decis sa-si avertizeze pasagerii si sa le fie alaturi, indrumandu-i catre aeroport, pentru a fi pregatiti de decolare in orice moment:

Din cauza grevei controlorilor de trafic aerian din Romania, care intra in vigoare astazi, incepand cu ora 9:00 (ora Romaniei), pentru moment sunt afectate trei zboruri: Roma - Bucuresti, Hamburg - Bucuresti si Florenta - Bucuresti, ce au restrictii de decolare de peste trei ore. Nu putem previziona daca aceste restrictii se vor pastra sau reduce, prin urmare rugam pasagerii Blue Air sa se prezinte la aeroport la ora prevazuta pentru decolare.

Batjocura din deciziile celor de la Ryanair este evidentiata de faptul ca ei au anulat si cursa de la 8:20, catre Timisoara, desi greva era anuntata pentru ora 9:00! Banii pasagerilor erau deja incasati, iar greva le-a oferit un motiv sa-si foloseasca aeronavele intr-un mod din care sa mai castige niste bani, in loc sa-si onoreze zborurile, aruncand vina pe ROMATSA. Pentru Ryanair, pasagerii nu au nici un fel de insemnatate.

Greva controlorilor de trafic s-a incheiat la ora 12:10, la trei ore si zece minute de la inceperea ei. 6 zboruri au fost anulate, iar 18 au avut intarzieri. Iata care au fost zborurile anulate:

Ryanair Bucuresti-Timisoara 8:20
Ryanair Bucuresti-Roma 10:00
Ryanair Bucuresti-Berlin 11:00

Ryanair Timisoara-Bucuresti 7:55
Ryanair Roma-Bucuresti 10:00
Ryanair Berlin-Bucuresti 10:35

Zborul de la Timisoara catre Bucuresti si retur s-ar fi putut desfasura fara probleme, dar Ryanair a decis ca nu vrea sa riste, asa ca l-a anulat si pe acela, redirectionand aeronava catre un alt zbor care nu implica vreun risc de intarziere. La aeroport, reprezentatii Ryanair le-au transmis pasagerilor, cu lejeritate, ca ar putea sa zboare in alta zi!

”Sunt trei decolari si trei aterizari ale Ryanair care au fost anulate, dar compania nu a anuntat ca acestea ar avea legatura cu greva ROMATSA. In rest, sunt afectate toate cursele care urmau sa decoleze sau sa aterizeze dupa ora 9:00”, a anuntat marti Valentin Iordache, purtatorul de cuvant al Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti (CNAB), care administreaza Aeroportul Henri Coanda.

Mihai Darie nu voia sa zboare catre Berlin in alta zi. El nu pleca in city-break, ci dorea sa-si implineasca un vis vechi de peste 25 de ani: sa-i vada pe cei de la Aerosmith in concert, in turneul de adio al trupei. Atras de muzica trupei americane inca de la frageda varsta de 12 ani, Mihai Darie a fost influentat de versurile pieselor chiar in alegerea carierei. "Versurile trupei m-au facut sa vad altfel problemele existentiale si, in dorinta de a le clarifica, m-am decis sa devin medic psihiatru, pentru a putea ajuta si alte persoane", declara doctorul Darie.

Notificarea care anunta anularea zborului a venit ca o lovitura grea. Mihai Darie se pregatea sa revina in Germania, acolo unde lucreaza intr-un spital de psihiatrie. Fiind constrans de necesitatea prezentei la serviciu, el a trebuit sa aleaga zborul de joi, la doua zile distanta, fiind cel mai apropiat zbor Ryanair catre Berlin. Dezamagit de ratarea concertului, doctorul Darie a decis sa dea in judecata compania Ryanair, cerand daune morale de 1 milion de euro. Ryanair a cerut instantei ca procesul sa fie judecat in Irlanda, acolo unde compania aeriana a fost fondata si are sediul central. Voi incerca sa iau legatura cu firma de avocatura care il reprezinta pe Mihai Darie pentru a afla situatia actuala a procesului cu compania RyanAir.

Dovedind ca lacomia corporatista nu are limite, reprezentatii Ryanair nu au venit in intampinarea cererii doctorului Darie printr-o contraoferta, ci au decis ca un proces desfasurat in Irlanda este mult mai costisitor pentru un roman si mult mai usor de castigat pentru ei. In plus, au tinut sa evidentieze faptul ca reclamantul nu ar fi cerut oficial compensatii prin formularul online de pe site-ul companiei. Numai ca doctorul Darie nu dorea sa obtina cei 250 de euro datorati conform legii europene EU 261 pentru drepturile pasagerilor, bani care nu-i asigura prezenta la nici un alt concert Aerosmith. In vara lui 2018, in timpul unor greve in toata Europa care au dus la anularea a peste 400 de zboruri Ryanair, compania nu a vrut sa plateasca nici macar cei 250 de euro catre calatori, sustinand ca "in conformitate cu legea EU261, nu se platesc compensatii in cazul in care sindicatul actioneaza in mod nerezonabil si in afara oricarui control al companiei aeriene". Probabil la fel vor motiva si in cazul acestui proces. Intr-o lume ideala, Ryanair i-ar fi propus lui Mihai Darie sa-i plateasca deplasarea, cazarea si biletul la unul din urmatoarele concerte Aerosmith care s-au desfasurat in Statele Unite in 2018. Ar fi putut chiar sa includa un bilet VIP, cu meet&greet, care sa-l faca pe fanul Aerosmith sa uite experienta negativa pe care a trait-o. Numai ca nu traim intr-o lume ideala, iar realitatea este ca, uneori, lacomia corporatista spulbera visuri.

L-am intrebat pe doctorul Darie de ce nu a fost la concertul Aerosmith de la Bucuresti, din 2010. Mi-a spus ca la momentul respectiv era rezident la Institutul de Psihiatrie "Socola" din Iasi, cu un salariu de aproximativ 800 de lei (aproximativ 187 de euro), care nu-i permitea deplasarea la Bucuresti si costul biletului. Cel mai ieftin bilet, la Gazon B, a costat 140 de lei, in timp ce biletele la Gazon A au fost 190 de lei, iar cele in fata scenei (Golden Ring) au costat 330 de lei.

La inceputul anilor '90, banii pentru casetele Aerosmith se strangeau greu, economisind micile cadouri primite de la parinti, banii de mancare pentru la scoala sau monedele primite ca rest la cumparaturi. Eu economiseam in Bucuresti, Mihai Darie in Focsani, in aceeasi perioada, pentru acelasi scop: sa ascultam muzica celor de la Aerosmith, sa descoperim noi melodii si sa ne bucuram de ele. Eu am avut norocul sa-i vad pe cei de la Aerosmith in concert si imi doresc asta pentru toti fanii Aerosmith care nu au avut ocazia de a vedea trupa favorita in concert.

Sper sa-l intalnesc la urmatorul concert Aerosmith pe Mihai, sa-i strang mana si sa discutam despre pasiunea noastra comuna, ca doi prieteni vechi.

2 comentarii

  1. 19 Aug 2019 la 18:04

    Imi pare rau, dar pana la urma e vorba de cat de tare iti doresti ceva...

    In 2010, eram studenta fara nici un venit, in afara de cei 150 de lei pe care ii primeam de la ai mei la fiecare doua saptamani. Plus bonurile de masa. Concertul s-a anuntat din iarna. Sambata, 27 februarie, s-au pus biletele in vanzare. Tot in aceeasi zi, ai mei mi-au trimis geanta cu ceva mancare si o multime de haine in care se ascundeau bine bonurile de masa (banii mi-i puneau pe card). Am fost cu un coleg in gara ca sa iau geanta. Si ca sa-mi schimbe bonurile de masa in bani. Apoi am asteptat sa vina administratorul sa citeasca ce arata prostiile alea de pe calorifere si am fugit sa iau bilet. Prin ploaie.

    Biletul a fost, exact asa cum ai spus si tu, 330 lei. Inca il am intr-o cutie metalica de forma unei carti la nici un metru de mine. Aproape toti banii pe doua saptamani plus echivalentul bonurilor. Da-le dracului de facturi, da-o dracului de mancare. Zero regrete. La momentul ala, eram convinsa ca e singura sansa pe care o voi avea vreodata sa-i vad. Once in a lifetime opportunity and I went for it.

    Da, in 2017 ar fi putut fi intr-adevar foarte dificil, poate chiar imposibil sa gaseasca in ultimul moment un zbor care sa nu coste un rinichi. Dar Aerosmith mai aveau un concert in Germania, la Koln, intr-o arena imensa. Duminica, 20 iunie 2017. Si cred ca despagubirea de 250 euro de la Ryanair acoperea costul unui bilet pentru Koln (mai ales daca biletele de mai sus din poza sunt biletele lui, pentru ca nu sunt Golden Circle... alea au fost peste 170 euro) plus autocar de noapte pana acolo si inapoi (poate chiar si zbor in loc de autocar cu putin noroc). Nu ca Ryanair ar avea vreo scuza, n-au, sper sa poata sa stoarca cat mai multi bani de la ei pentru asta. But often times... where there's a will, there's a way.

  2. 29 Aug 2019 la 00:20

    In principiu, sunt de acord 100% cu tine. Insa, mai sunt si oameni pe care greutatile in viata ii descurajeaza, fie au avut prea multe si s-au saturat, fie nu sunt oameni extrem de puternici. Ideea este ca astfel de lucruri nu ar trebui sa se intample. Toate companiile, inclusiv cele low-cost, au decis sa astepte 2 ore si n-a murit nici un actionar. Totusi, Ryanair parca tin neaparat sa fie in topul jegurilor.

    Biletele sunt chiar cele din poza, da. Si ai dreptate ca existau alternative, intotdeauna exista, dar depinde ce fel de om esti. Din comunicarea mea cu dr. Darie am descoperit ca e un om sensibil, cu o gandire mai "occidentala". Adica mai cu incredere in lucruri. Eram in 2003 in Franta si am iesit la o citronada cu o prietena. Erau cateva mese pe trotuar, ca terasele de la noi. Si, la plecare, am vrut sa chem chelnarita si amica mea (frantuzoaica) a zis sa las banii pe masa si sa plecam. Am ramas socat :) Am lasat 10 euro sub scrumiera, sa nu-i ia vantul (desi nu batea vantul!) si m-am tot uitat inapoi sa nu treaca cineva si sa-i ia :-< Eram intr-un oras mic, fara imigranti precum cei cu acordeon din Paris... Totusi, cum sa lasi banii pe masa si sa pleci? :)

    Eu, tu, noi suntem mai invatati sa ne 'descurcam' in diverse situatii, dar astea nu sunt decat cicatrici pe care ni le-a lasat traiul in Romania.

Blah, blah, blah