Bancul cu EURO 2020 in Romania

Povestea (sau gluma, mai degraba) cu organizarea celor patru meciuri de la EURO 2020 in Romania nu e noua. Am tot auzit-o in ultimii ani, inca de cand era Mircea Sandu la FRF si tragea sforile pe la UEFA. Din pacate, toata lumea a inghitit galusca si nimeni nu s-a gandit daca e posibila o asemenea nebunie.

Am vazut cu toti prin ce-a trecut Brazilia pentru a organiza ultimul Campionat Mondial, cu stadioane construite in jungla, fara nicio noima, si catralioane de dolari aruncati ca sa se incadreze in standardele cerute de FIFA. Mai multi, in urma presiunilor de la FIFA si marele sponsor Budweiser, Brazilia a facut derogare de la legea impotriva vanzarii de alcool pe stadion. Cu alte cuvinte, guvernul Braziliei s-a plecat in fata incoruptibilului domn Blatter.

Cu toate ca vedem, nu bagam la cap. Si, din cand in cand, se mai anima spiritele ca vom organiza si noi ceva. Asta in conditiile in care stadioanele cad pe capete, de la Arena Nationala la Ploiesti si din Ghencea la Craiova. Numai ruine, iar cele noi construite sunt neterminate, n-au avize ISU de functionare etc. ETC.

Culmea, dar nu stadioanele sunt cea mai mare problema, pentru ca sunt convins ca pana in 2020 va fi un stadion ultra-modern la Dinamo. Ce sa facem, mai glumim si noi. Totusi, redevenind seriosi, problemele sunt altele si nu pot fi rezolvate nici in 20 de ani, darmite in urmatorii cinci:

  1. o autostrada de la vest la est, care sa lege orasele in care s-ar desfasura meciurile
  2. marirea capacitatii aeroportului Otopeni, unde se zvoneste ca exista un proiect, ca doar suntem tara proiectelor
  3. linie de metrou intre aeroportul marit si oras

Daca ne uitam la francezi si facem un calcul ochiometric suprapunand infrastructura metroului din Paris peste harta Bucurestiului, ne ia cu ameteala. Imaginati-va cat de misto ar fi sa te urci in metrou la Universitate si sa cobori la Ploiesti. Suna atat de bizar pentru Romania si oricui ii e clar ca nu vom vedea asa ceva in urmatorii 50 de ani. Si atunci de ce sa ne agitam cu ideea ca vom organiza vreun meci de la EURO?

Romanii spera pentru ca sunt microbisti si pentru ca au vazut o finala de Europa League, adusa pe pile de Mircea Sandu. Si, probabil, pe relatii construite in zeci de ani. Dar de la acest favor pana la EURO 2020 e un salt urias si nici macar mafiotul de Sandu n-ar fi reusit sa traga sforile atat de bine. Pentru ca valul de spectatori are nevoie de conditii, de o organizare impecabila. Si degeaba le punem la dispozitie metrou la Otopeni daca nu le dam si instructiunile de folosire!

2 comentarii

  1. 25 Jan 2016 la 10:06

    a mai fost vorba acum cativa ani ca ar fii bine daca in 2024 am organiza jocurile olimpice de vara la bucuresti,,,s-au gandit baiettii si au ajuns la concluzia ca nu vrem sa facem efortul macar de a ne depune dosarul pt a candida la respectiva competitie ,,,,nici nu stiu ei cati bani s-ar fii putut fura pt intocmirea dosarului respectiv,,,,,viva romania !!!( ma refer la celebrele pernitze crocante )

  2. 25 Jan 2016 la 12:22

    hahahahaha, tare asta cu pernitzele :D:D

Blah, blah, blah