Zi-le, Cristi Geambasu!

Ca si cînd n-ar fi fost suficiente virgulele între subiect si predicat.

Ca si cînd nu ajungeau dezacordurile dintre acelasi biet subiect si acelasi nevinovat predicat.

Ca si cînd nu fusesem asasinati lent, dar implacabil cu “dar totusi” si fratele lui bun, “dar însa”, laolalta cu necesarul bonus “si totusi”.

Ca si cînd toate astea, plus “mai inferior”, “mai special” si i-ne-vi-ta-bi-lul “foarte special”, “care” în loc de forma acuzativa “pe care”, “monstra” servita pe post de “mostra”, basca “amiabil”, “informal(a”), “a performat”, “punctual” (în sens de precis) si altele, si altele, vai, sa nu uitam de “talismanele norocoase” si de “micile orasele”.

Nepunînd la socoteala romgleza cu dulcele ei dialect molgleza (o româna care topeste accentul de Humulesti în cel de Kent).
Ei bine, dragii nostri (scris de multi cu doi “i”), locutiunea conjunctionala “ca si” s-a consacrat ca instrument universal împotriva cacofoniilor. La serviciu si acasa. La televizor si la radio. Pe bloguri si pe blocuri. “Ca si”, mai ales cel din vorbire, este folosit de stimatii nostri compatrioti neprieteni ai limbii române cu siguranta ca nimeni si nimic nu-i mai poate surprinde. “Ca si” e un fel de armura. Nici glontul cacofoniei, nici taisul penibilului nu trec prin dînsa! Dupa primele trei patru cuvinte ale frazei îl arunci în lupta pe formidabilul “ca si” si gata, totul s-a rezolvat!

Un tînar si frenetic organizator de team bulding-uri, denumite de cei mai harnici si training-uri, a reusit performanta sa-l foloseasca pe “ca si” de vreo cinci ori în interval de un minut. În direct, pe TVR 1, la matinalul de dimineata, daca putem sa ne exprimam asa. Respectivul domn cu barba se lauda ca tot mai multa lume apeleaza la serviciile firmei sale, “ca si” organizatoare de astfel de evenimente, numai bune “ca si” exercitii de formare a spiritului de echipa, toti plecînd acasa “ca si” foarte multumiti de “happening”.

Noi vorbim limba româna. Si ar trebui sa încercam sa o vorbim corect. Eventual sa procedam la fel în scris. Sa ocolim cacofoniile în mod natural, nu tembelizati de “ca si”. Dar daca nu ne încurcam noi de niste semafoare în trafic ori de o dubla linie continua, cum naiba sa ne blocheze regulile gramaticale?

- de Cristian Geambasu

2 comentarii

  1. 18 Oct 2008 la 13:57

    o prostie!!! ah, urasc jurnalistii sportivi
    a aparut un articol genial in JN acum ceva timp pe aceeasi tema. ala articol, nu analistul pulii.

  2. 18 Oct 2008 la 23:09

    da link :P

Blah, blah, blah