Un prieten care n-a prea fost la curent cu dezvoltarea platformei WordPress in ultimii ani a remarcat deunazi cu stupoare cat de usor poti sa-l instalezi acum, sa-l configurezi, sa adaugi o tema de pe net si sa-i adaugi doua-trei pagini: Despre noi, Servicii, Contact. Si e adevarat, e foarte simplu - cand stii de unde sa-l apuci. Practic, cand te pricepi.
La fel si Windows-ul, mai precis din'95 incoace, e din ce in ce mai usor de instalat si configurat. Cu toate astea, nu e la indemana oricui. Pentru ca la orice platforma software cu miliarde de combinatii de drivere sau, in cazul WordPress, de pluginuri, apar probleme si lucrurile nu merg intotdeauna cum ar trebui. Si te trezesti cu un computer care se blocheaza sau un site care, in cel mai fericit caz, nu arata cum ar trebui.
Lucrurile bune pe care WordPress le-a corectat in ultimii ani sunt securitatea si compatibilitatea cu software extern. Dezvoltatorii de site-uri nu mai trebuie sa fie paranoici in legatura cu siguranta platformei, practic nu poti sa spargi un site facut bine (pe WordPress) decat prin eventuale gauri de securitate ale pluginurilor sau temei. Platforma in sine este beton. Iar utilizatorii se bucura si ei cand pot sa faca copy-paste din Word sau cand un URL de Youtube este transformat automat in embed.
In ultimii 2-3 ani, WordPress a lasat mult in urma CMS-uri de traditie precum Joomla sau Drupal. Si lucrurile vor continua in aceeasi directie, cel putin in viitorul apropiat.