Woody Allen’s favorite font (corrected)

Am mai scris despre fontul folosit de Woody Allen, insa acel articol este gresit.

Mea culpa ca nu am aprofundat, la vremea respectiva, si m-am ghidat mai mult dupa alte articole de pe net. Odata cu "Café Society", insa, lucrurile s-au schimbat: a aparut un mare accent care clarifica lucrurile.

Deunazi m-am apucat sa studiez mai bine problema acestui font. Am luat-o de la inceputuri, pornind de la certitudinea ca fontul folosit de Woody Allen face parte din familia Windsor:

Windsor is a serif typeface created by Eleisha Pechey (1831-1902) and released by the Stephenson Blake type foundry.

Wikipedia ne povesteste, in fraza de mai sus, despre originile analogice ale fontului. Cand vine vorba de digitizarea lui, lucrurile se complica:

Various foundries have released versions, including Linotype, Elsner+Flake, URW++ and Mecanorma.

In articolul de care va spuneam am numit varianta Elsner+Flake ca fiind cea utilizata de Woody, insa m-am inselat. Accentul acut din limbra franceza lamureste acest aspect:

ef-windsor

Cei de la URW++ nu au nici o varianta 'light condensed' si la fel cei de la Mecanorma, asa ca nici ei nu sunt autorii fontului cautat.

Am ajuns la Linotype, pe care i-am lasat intentionat la urma. Ei au varianta de mai jos, care nu este ce cautam:

linotype-windsor

Totusi, mai e ceva de spus cand vorbim de Linotype. In 2012, Monotype Group, proprietarii Linotype, au cumparat Bitstream. Iar varianta de Windsor Light Condensed de la Bitstream arata asa:

bt-windsor

Pare sa fie ceea ce cautam. Am facut mai multe teste si este, intr-adevar, (aproape) identic cu ce foloseste Woody. As spune identic, dar m-am mai inselat in trecut, asa ca o sa fiu mai precaut :)) Textul cu verde este scris in Photoshop, cu galben avem textul de pe afis, iar dedesupt le-am suprapus pentru edificare:

textafis

Concluzia este ca fontul folosit de Woody Allen este Bitstream Windsor Light Condensed. Pe net exista mai multe variante ale acestui font, eu o folosesc pe aceasta. Ce e mai trist e ca site-ul oficial foloseste o varianta gresita, luata de pe net:

http://www.cafesocietymovie.com/assets/site/fonts/ufonts.com_windsor-light-condensed.woff

Cam atat pe subiectul asta. Mai scriu daca apuc sa ma vad vreodata cu Woody Allen pentru a-l intreba despre font :))

Download high-res "Café Society" movie poster.

Blah, blah, blah