Windows: de la XP la 7

Acum vreo 8-9 ani mi-am instalat pentru prima oara Windows XP. Aveam '98-ul de vreo 3-4 ani si deja ajunsesem sa-l re-instalez lunar. Windows XP cu interfata "clasica" era o combinatie de '98 cu Windows 2000, iar cu acesta din urma ma familiarizasem cat de cat. Au fost probleme cu driverele si, intr-o oarecare masura, cu programele cu care lucram. Dar lucrurile s-au rezolvat fara batai mari de cap, din ce-mi amintesc. Nu am pornit la drum cu prima versiune, ce-i drept, ci am asteptat Windows XP SP1a.

De cateva zile am trecut la Windows 7 pe 64 de biti. O dubla incercare, avand in vedere faptul ca nu exista o formula simpla de a-l face sa arate "clasic". Exista o tema cu numele de "Classic", dar ea nu transforma interfata de Windows 7 in totalitate. Aici e de lucru. In plus, trecerea este de doua ori mai dificila din cauza celor 64 de biti, care cer drivere noi etc.

Am sarit peste Vista si Office 2007, pentru ca parerile erau destul de proaste la vremea respectiva. Dar odata cu 7, care e o versiune buna de Windows, am zis sa-i dau sansa si Office-ului sa-si etaleze noile calitati, asa ca am trecut la Office 2010. Pe langa chinul cu activarea, m-am mai lovit si de noua interfata "ribbon", un mic soc pentru un utilizator de Office 2003.

Credeti sau nu, cel mai enervant aspect al versiunii 7 de Windows a fost meniul de start. O porcarie. De fapt, problema nu e meniul nou in sine, care e asa de mai demult, ci ca de data asta l-au eliminat pe cel clasic. Cu putin noroc, am descoperit un soft bun (ca sunt vreo 5) care il readuce pe cel cu care m-am obisnuit de 13 ani incoace.

Inca sunt la inceput, instalez programe si invat lucruri noi. Am trecut de la Adobe CS3 la CS5, de la Nero 9 la 10 si tot asa. Numai schimbari, toate generate de Windows 7 pe 64 de biti. Din fericire, insa, toti pasii acestia sunt pasi inainte. Windows XP e de domeniul trecutului.

In final, o mica observatie: exista softuri care-si merita banii si softuri care nu. Mai jos, cateva exemple.

Windows 7 Professional retail - 1000 de lei - merita cumparat deoarece activatoarele de pe net pot da kix si te trezesti blocat in cel mai critic moment posibil. Poti cumpara si varianta OEM, de vreo 650 de lei, dar te leaga de placa de baza pe care o ai in sistem la instalare, iar orice upgrade va fi o problema pentru activarea Windows-ului

Outpost Firewall Pro - 300 de lei - 3 licente cu update-uri pe viata, exista si varianta unei singure licente la vreo 150 de lei, eu am considerat ca oferta asta merita, avand in vedere ca mai am Outpost instalat si pe laptop si cine stie ce-mi mai cumpar

Malwarebytes Anti-Malware - 100 de lei (85 de lei cu cupon) - un super soft anti-porcarii de pe net, isi merita pe deplin banii pentru ca licenta e pe viata. Exista keygen care momentan functioneaza, licentele nu sunt verificate pe serverul lor

DriveSitter Pro - 100 lei - asigura protectia hardurilor bazata pe atributele SMART. E un program excelent, l-am testat timp indelungat si se ridica multe peste celelalte 10-15 programe de acelasi fel.

NOD32 Antivirus - 100 de lei/an - costul anual destul de ridicat si faptul ca se gasesc parole de update la un click distanta face ca acest antivirus sa nu merite cumparat. E cel mai bun la ora actuala, dar trebuie neaparat cuplat cu un firewall si un program dedicat anti-malware.

Office 2010 Professional Plus - pretul nu-l stiu, dar stiu ca e exorbitant pentru un utilizator care foloseste Word si Excel ca sa-si faca lista de cumparaturi din Auchan. Pentru 2010 exista un sistem de activare destul de simplu si care functioneaza perfect, asa ca nu trebuie aruncat cu banii pe fereastra

Cam atat deocamdata. Pe masura ce ma lovesc de chestii noi prin Windows 7 o sa mai scriu. Pentru cei care vor sa faca trecerea de la XP, ar fi bine sa nu fie la fel de conservatori ca mine.

4 comentarii

 1. 4 Jan 2011 la 13:40

  Nu suntem la fel de conservatori ca tine :p
  Win 7 e rezolutie de Anul Nou?
  La multi ani!

 2. 4 Jan 2011 la 16:35

  ce rezolutie, ca l-am instalat inainte de revelion :)

  n-am ce sa-mi propun special pe 2010 decat: noi sa fim sanatosi!

 3. 4 Jan 2011 la 17:49

  Dar pentru 2011 (!!!!) ai putea sa-ti propui mai multe :P

 4. 4 Jan 2011 la 19:22

  hahahahahaha corect!!!

  mea culpa. pentru 2011 imi propun mai multe, dar tot cu sanatatea inainte :)

Blah, blah, blah