Nu imi plac zosoismele de tipul "via tovarasul meu", dar de multe ori sunt fortzat sa apelez la copy-paste-uri, pentru ca d-alde GSP sau altii mai pierd paginile prin arhiva si nu mai merg link-urile. Asa ca trebuie sa copiez de la ei cateva randuri, cele mai interesante si mai clare pe care le-am citit de multa vreme incoa'.
Marcel Puşcaş despre fotbal - Domnule Puşcaş, e normal ce a făcut Gigi Becali cu Hagi?
- Sfaturi poate să primească orice antrenor din lume, indiferent că e Capello, Lippi sau altcineva. Problema la Hagi e cu totul alta. N-ar fi fost rău dacă el nu s-ar fi apucat de antrenorat pentru că oriunde în România va avea probleme ca tehnician.
- De ce?
- Pentru că toţi preşedinţii, toţi suporterii sînt în confuzie totală, ei cred că dacă ai fost un mare jucător, eşti obligatoriu şi mare antrenor. Fals. Exemple sînt destule, de la Pele la Eusebio, de la Platini la Dobrin. Toţi aceşti foşti mari fotbalişti au mereu tendinţa să se raporteze la uşurinţa cu care evoluau ei pentru că aveau talent.- Bun, dar e normal ca un jucător ca Ovidiu Petre să se plîngă de Hagi?
- Da. Poate că lui Ovidiu Petre i se pare dificil să facă un dribling, în timp ce lui Hagi i se pare de neacceptat la ce ştia el să facă pe teren. De aici apare lipsa de limbaj, apare nervozitatea antrenorului.
- Totuşi, e normal ca jucătorii să meargă direct la Gigi Becali şi să se plîngă de Hagi?
- Această atitudine ţine de ierarhiile din club. E ca la circ. Dacă eu sînt dresorul, dar patronul circului e cel care merge de fiecare dată să-i dea de mîncare tigrului, atunci pe mine mă va mînca tigrul în arenă. Hagi n-a putut ţine vestiarul, pentru că acolo nu decidea el. Era şi greu, deoarece atunci cînd patronul îl sună pe unul dintre jucători la 11 seara, şi acela e chiar finul său, şi îl întreabă de tot ce e la echipă, orice antrenor ar avea probleme mari. Hagi nu putea să-i ţină în mînă, pentru că ei se gîndeau că-i va scoate naşu'.- Dar de ce credeţi că n-a reuşit Hagi?
- Pentru că antrenoratul e altceva. Trebuie să fii pedagog, psiholog, tactician, medic, mediator în relaţia cu presa, cu conducătorii, cu suporterii. Apoi, România n-are o şcoală bună de antrenori, unde să înveţe Hagi meserie?
- Vă contrazic, Mircea Lucescu...
- E un caz izolat, însă să nu comparăm intelectul lui Il Luce cu al altora. Hai să fim serioşi, înainte de a fi antrenor, Lucescu a pus mîna şi pe alte cărţi decît cele despre fotbal. Dar nici chiar Lucescu nu va putea ajunge vreodată la Real Madrid, de exemplu. Există 8 tipuri de antrenori, asta scrie în orice carte de specialitate, pe care nici un patron sau preşedinte din România n-a citit-o. Acolo se spune, de exemplu, că Ienei nu e antrenor pentru SC Tîrgovişte, Bihor sau Olimpia Satu Mare, ci pentru echipe gata formate, echipe mari. Că, de exemplu, la Barcelona nu poţi să numeşti unul ca Ionuţ Popa, care l-ar lua pe Messi cu Băi, tu faci ce spun eu!Puşcaş l-a arătat cu degetul şi pe fostul tehnician al Stelei, Cosmin Olăroiu. "Toată lumea, în frunte cu Becali, a spus că a făcut performanţă în Ghencea. Ce rezultate a avut? Vă spun eu: a bătut pe Heerenveen, ultimul loc în Olanda, a scos pe Betis Sevilla, penultimul loc în Spania şi club unde debandada era la ea acasă. Apoi, a jucat cu Rapid, a fost un meci de Divizia A. În fine, cînd a dat peste un club organizat ca Middlesbrough s-a petrecut ce ştiţi şi şi-a dat măsura valorii lui de antrenor", a declarat Puşcaş.
"Ştiţi de ce a făcut Steaua mare performanţă în anii '80? Pentru că în 10 ani a avut 3 antrenori. Acum, în 3 ani au fost 7 antrenori, asta nu e strategie de club mare."
"Pedrazzini n-a fost un mare jucător, dar cred că poate reuşi la Steaua. Nici Sacchi, Lippi sau Ştefan Covaci n-au fost nişte fotbalişti extraordinari."
Marcel Puşcaş