"The Full Monty", cel mai misto film facut vreodata

"The Full Monty" este un film britanic lansat in 1997, care m-a impresionat extrem de mult inca de la prima vizionare. Foarte multa lume a auzit de acest film, dar putini cunosc cat de aproape a fost ca aceasta capodopera sa nu vada lumina marelui ecran.

Scenariul filmului ii apartine debutantului de la acea vreme Simon Beaufoy, care a scris ulterior scenariul unor filme precum "Slumdog Millionaire", "127 Hours", "Salmon Fishing in the Yemen", "The Hunger Games: Catching Fire", "Everest" sau "Battle of the Sexes". Tot la debut era si regizorul Peter Cattaneo, a carei cariera nu s-a dovedit la fel de prolifica.

Protagonistii filmului au fost actori mai mult sau mai putin cunoscuti: Robert Carlyle, Mark Addy, William Snape, Steve Huison, Tom Wilkinson, Paul Barber si Hugo Speer. Daca Robert Carlyle avea deja la activ "Trainspotting" si "Carla's Song", Mark Addy se afla la debut intr-un film de lung-metraj, avand insa o bogata experienta in filme si serii TV. Tanarul William Snape se afla si el la debut in 1996, cand a filmat pentru "The Full Monty". Pentru Steve Huison, cunoscut pentru bogata sa cariera in televiziune, "The Full Monty" a fost al doilea film de lung metraj in care a jucat. In schimb Tom Wilkinson venea la filmarile pentru acest film cu o bogata cariera in film si televiziune, inceputa in 1975, avand la activ roluri in "Inspector Morse", "Prime Suspect", "In the Name of the Father" sau "Sense and Sensibility". Un alt actor foarte prolific este si Paul Barber, a carui cariera a inceput in 1974 si cuprinde atat seriale TV, cat si filme de lung metraj mai putin cunoscute. Hugo Speer, unul dintre cei mai carismatici actori din film, era la primele proiecte in 1996, cand a inceput filmarile la "The Full Monty".

De toata aceasta echipa s-a ocupat producatorul Uberto Pasolini, al carui rol a fost inestimabil in transformarea acestei productii intr-un fenomen global. Pasolini se afla la a doua experienta ca producator al unui film si a dus o mare batalie pentru ca acest film sa ajunga pe marile ecrane. Problemele au inceput dupa incheierea filmarilor si pregatirea primului draft al filmului, care a fost trimis distribuitorilor - Fox Searchlight Pictures. Dupa ce au vizionat pelicula, americanii au decis ca e un film foarte slab, care ar trebui scos direct pe video. La auzul vestii, Pasolini s-a rugat de Fox sa-i mai acorde o sansa, a concediat regizorul Peter Cattaneo si pe editor, David Freeman, si s-a apucat sa editeze el filmul impreuna cu un alt editor, Nick Moore. In plus, au mai filmat cateva scene trei luni mai tarziu (meciul de fotbal, in care Robert Carlyle nu apare, fiind angrenat intr-un al proiect). Munca celor doi a dat roade si au reusit sa scoata un film exceptional!

"The Full Monty" a fost nominalizat la foarte multe premii, castigand Oscarul pentru excelenta coloana sonora originala (Best Music, Original Musical or Comedy Score - Anne Dudley). In lupta pentru cel mai bun film la Premiile OScar din 1988 a fost invins de "Titanic" la categoria cel mai bun film si cel mai bun regizor, iar de "Good Will Hunting" la categoria cel mai bun scenariu original.

In 2007, la 10 ani de la premiera filmului, am avut ocazia sa ma plimb prin Sheffield intr-o vizita la locurile de filmare din "The Full Monty". Este unul dintre filmele feel-good care iti lasa o stare placuta mult timp dupa ce s-a incheiat. Povestea, actorii, orasul Sheffield, Anglia in general, toate se imbina pentru a crea o atmosfera de neuitat.

Daca nu l-ati vazut, acum e timpul. Vizionare placuta!

2 comentarii

  1. 30 May 2020 la 22:28

    Meh..

  2. 31 May 2020 la 21:17

    Okay, accept. Dar care e filmul tau preferat all-time?

Blah, blah, blah