Tehnice

Dintotdeauna mi s-au cerut recomandari cand vine vorba de configuratia unui "sistem de calcul" pe care X sau Y amic vrea sa-l achizitioneze. In ultima vreme, insa, raportul este covarsitor in favoarea laptopurilor. Am crezut initial ca ar fi o moda "sa ai si laptop". Dar nu, majoritatea opteaza acum pentru laptop ca singur computer personal.

Oricat de puternice ar fi, laptopurile nu vor putea sa inlocuiasca computerele de tip clasic. Adica astea batranesti, cu tower, monitor si periferice cat cuprinde. Cel mai mare ecran de laptop are 20", dar bate in ridicol sa-ti iei asa ceva. Chiar daca am vorbi de harduri de 7200 si ecrane 178 de grade la 600 de euro, tot ar fi mult inferioare sistemelor desktop.

Sunt obisnuit sa-mi construiesc sistemul pe bucati si sa mai upgradez, din cand in cand, unele componente. O sursa noua, inca un hard sau un writer mai rapid, toate chestiile-astea sunt greu de facut, uneori imposibil, cand ai un laptop. Pe de alta parte, sistemele mobile sunt destinate utilizatorilor mai putin interesati de joaca cu componentele. Singura problema este ca acest comportament incepe sa predomine.

Prin '96-'97, cand inca nici nu aveam PC, detineam ceva cunostinte despre DOS, Windows si Internet. Nu mai vorbesc de colegii de clasa din liceu, care aveau computere acasa si erau deja experti. BIOS-ul, autoexec.bat si config.sys nu aveau secrete pentru majoritatea posesorilor de PC cu varste de la 16-17 ani in sus. Astazi, insa, observ la tot pasul oameni dezinteresati de IT, pentru ca laptopul reprezinta varianta simpla si fara batai de cap de a accesa retelele sociale.

Mi se pare trist sa rezumi denumirea de computer la cele cateva functii oferite de un laptop, la fel de trist precum a rezuma Internetul la Google, Facebook si Twitter.

2 comentarii

  1. 15 Feb 2010 la 12:16

    se pare k da, tot mai multi apasionati de calculatoare incep sa-si ia laptop-uri si se gandesc sa se limiteze pe viatza doar la ele. :( E alegerea lor, dar crede-ma k or sa-si dea seama de greseala in timp, knd li se va arde ceva prin interior, iar atunci or sa aleaga din 2 variante! Ori scot bani din buzunar la greu k sa-si inlocuiasca anumite componente, si asta daca le gasesc (de la furnizori, dar ma indoiesc pt k e f greu, ori sa se duca cu ele la firme specializate de service etc), ori cel mai probabil vor vrea sa-si ia unul nou, cu garantie 2 ani si care o sa se vrea sa fie compatibil cu vreo alta versiune de Windows :)))))) LOL

  2. 15 Feb 2010 la 13:53

    pai asta e ideea, sa dai cate 25-30 de bulioane de fiecare data cand ti s-a stricat o tasta sau butonul de la mouse!

Blah, blah, blah