Statul patron

Cand pe noi ne fura statul cu forfetarul si alte impozite, il mai auzi pe cate unul care comenteaza ca "afara nu e asa, dom'le". Cazul care mi-a atras atentia, desi departe de a fi un caz de "saracie", ca pe la noi, ilustreaza totusi cum merge treaba si "pe-afara".

Un american a castigat 200 de milioane la loterie. Ii primea doar in rate pe 26 de ani, dar el i-a vrut cash, pe loc. Asa ca i-au dat 125, din care a ramas, dupa taxe, cu 89. Sunt 89 de milioane de dolari, dar omul castigase 200.

La noi e putin diferit. Faci o factura catre client, una la trei luni. Cheltuieli n-ai, ca sediul e in podul casei batranesti. Statul vine si-ti ia 19% TVA-ul si 16% impozitul pe profit. Daca vrei sa pleci si tu 2 zile la mare si nu poti deconta excursia, atunci scoti banii pe "diverse". Si statul mai ia 16% impozit pe dividende. Cu alte cuvinte, din factura emisa ti-au ramas fix 49%. Deci esti propriul tau angajat, iar statul iti e patron.

4 comentarii

 1. 14 Mar 2010 la 15:58

  Ce ma enerveaza cel mai tare este k daca tu esti dator statului, iti ia si chilotii de pe tine, darrrr knd vine vorba k tu sa obtii ceva prin itermediul "Organelor" statului, atunci tre' sa astepti ani "buni", multi de zile! /// ....si uneori dupa ce se da vreo decizie finala de finala k tre' sa incasezi vreo suma de bani, ceva, avand toate drepturile etc, mai tre' sa le dai si la unii partea, fiind bagati prin partide care mai de care, vor toti unsi! Politica e o curva, tre' sa ai gargara si relatii, ei nu au oameni cu studii, au numai turnatori, ciripitori, trag sfori, telefonisti! Suntem in pare parte o tzara de hotzi, nu prea avem coloana vertebrala! Eu sunt incris intr-un partid APOLITIC, familia mea, iar de stat ma cam doare in slobozi! :)))))))))))))

 2. 14 Mar 2010 la 18:35

  ar cam trebui sa te intereseze de stat, ca ajungem sa murim la 50 de ani, daca-i prindem si p-aia, in ritmul in care se misca lucrurile...

 3. 14 Mar 2010 la 20:11

  in Franta, pe la inceputul deceniului trecut, impozitul platit la un salariu bun era de 60% chiar 70% in unele cazuri.

  guvernul asta de dreapta ia cele mai de stanga masuri. in general(si in exemplul dat de mine), la masurile de stanga cel mai mult au de suferit tinerii cu studii superioare si partea de sus a clasei de mijloc. De aia foarte bogati nu te poti atinge decat cu extremism iar cei saraci sau aproape saraci sunt de cele mai multe ori cei care beneficiaza de pe urma unei guvernari de stanga.

  La noi insa toata lumea sufera. Cu precadere astia de mijloc-sus, pana-n 40-50 de ani, cu ceva studii sau apucaturi oneste de afaceri.

 4. 15 Mar 2010 la 00:39

  la noi nu exista masuri, e "fiecare pentru el". daca senatorul X depunde un proiect de lege ca firmele care vand paine sa nu mai plateasca nu-stiu-ce impozit pentru ca oamenii saraci sa cumpere painea mai ieftin, fii sigur ca acel senator X are o retea de firme de panificatie.

  asa au fost lucrurile din 1990 incoa' si nu sunt semne ca se vor schimba prea curand. si chiar daca se va schimba ceva, va fi peste fro 20 de ani, prea tarziu pentru mine.

Blah, blah, blah