Soc si groaza pentru mine: nu poti recupera date de pe SSD!

Pana acum cateva zile, am lucrat toata viata mea cu Desktop-ul din Windows - orice salvam, salvam acolo. Cele mai recente fisiere de munca erau tot acolo. Tot ce era nou, tot ce notam rapid, totul - pe destkop.

Din prostie, graba si oboseala combinate, am sters (shift+delete, sa stim o treaba) cateva zeci de fisiere personale de pe desktop. Initial nu m-am panicat pentru ca am crezut ca problema se rezolva ca la HDD-urile normale, unde astfel de fisiere se pot recupera usor (daca nu le-ai suprascris dupa stergere). Numai ca nu stiam despre functia TRIM si faptul ca, daca o ai activata, nu mai recuperezi nimic nici dupa o simpla astfel de stergere. Iar functia asta e activata default de la Windows 7 incoace.

Partea proasta e ca nu poti dezactiva TRIM pentru ca pierzi foarte multe din avantajele SSD-ului. Deci mai bine iti iei un HDD rapid daca nu vrei sa pierzi datele. Sau faci ca mine, care m-am invatat minte, si nu mai tii pe desktop decat shortcut-uri.

Asta e. Noi sa fim sanatosi!

PS: tonul detasat al acestui post se datoreaza faptului ca am reusit sa recuperez mare parte a fisierelor din sursele initiale (trackere si youtube).

Blah, blah, blah