Se strange latul

Dumitru Dragomir catre ziaristi: "Bai, sunt invinuit, bai, nebunilor ce sunteti. Nu inculpat."
Ziarist: "Faceti diferenta intre invinuit si inculpat?"
Dumitru Dragomir: "Bai, nebunule, pune mana si invata daca esti ziarist! Pune, ma, mana si citeste ce inseamna invinuit, ce inseamna inculpat!"

DEXONLINE:

INVINUIT (adj.) - Care este sau a fost invinuit. | (Substantivat) Persoana aflata sub urmarire penala; acuzat, inculpat, parat.

Cetateanu' Turmentat imi atrage totusi atentia ca Dragomir are dreptate, conform legislatiei in vigoare. Astfel, inculpat inseamna ca impotriva respectivului a fost inceputa actiunea penala in cursul procesului penal (in faza urmaririi penale), pe cand invinuitul mai poate sta linistit, pentru ca impotriva lui s-a inceput doar urmarirea penala, fara punerea in miscare a actiunii penale.

2 comentarii

  1. 29 Oct 2011 la 22:16

    Diferenta este ca impotriva inculpatului a fost inceputa actiunea penala in cursul procesului penal, in faza urmaririi penale, pe cand impotriva invinuitului s-a inceput doar urmarirea penala fara punerea in miscare a actiunii penale. De aici se trag o serie de consecinte, cele mai importante ar fi cele cu privire la arestarea preventiva. Dex-ul are dreptate intr-o singura privinta, dupa ce va intra in vigoare noul cod de procedura penala, din cate stiam, nu va mai fi nicio diferenta intre invinuit si inculpat.

  2. 30 Oct 2011 la 03:38

    Opa, mersi mult pentru clarificare. O adaug la post!

Blah, blah, blah