Se-ngroasa gluma (topsites, trackere si alte alea)

IPRED este numele noii legi impotriva filesharing-ului ilegal, care va intra in vigoare pe 1 aprilie in Suedia. Din pacate, nu e o gluma. In ultimele luni, autoritatile suedeze au reusit sa identifice si sa inchida cateva topsite-uri. Cutremurul s-a resimtit de la varf pana in uTorrent-ul fiecaruia dintre noi.

Pe scurt, un topsite este un server cu o capacitate mare de stocare (cateva zeci de tera sau mai mult). Pe el ajung release-urile direct de la grupurile din scena, deci securitatea lui este extrem de importanta. La un topsite se conecteaza grupurile din scena, trackerele care au scripturi de auto-upload si, din ce in ce mai mult in ultima vreme, diversi care sunt dispusi sa plateasca accesul. Foamea de bani e cea care a dus la pierzanie cel putin unul din aceste topsite-uri inchise in Suedia din toamna lui 2008 si pana acum.

Revenind la IPRED, se pare ca din aprilie va fi mult mai usor pentru autoritati sa stranga probe, pentru ca accesul le este inlesnit de aceasta mult contestata lege. Cu alte cuvinte, se taie din birocratie ca sa-i prinda pe pirati. Multi se gandesc "asa, si ce-mi pasa mie?", numai ca cei care gandesc asa habar n-au pe ce lume traiesc. Sa detaliam.

Ca Gigel sa vada ultimul episod din LOST, trebuie ca el sa-l procure de undeva, eventual cat mai repede dupa ce a aparut pe ecranele din SUA (!). Fie ca intra pe oDC, FileList sau Google, pana la urma il gaseste. Motivul din care Gigel poate sa vizioneze LOST este pentru ca cineva a inregistrat transmisia TV in SUA, a codat fisierul (preferabil DivX, cum ii place lui Gigel) si l-a pus pe un topsite. De acolo, un tracker extern l-a preluat si l-a listat in pagina de Browse. Acolo l-a gasit Ionel, uploader pe FileList, care a tras episodul din LOST si l-a urcat pe trackerul pe care activeaza. Gigel are optiunea sa il ia de pe FileList sau sa astepte pana cand Dorel, Power User si impatimit al naufragiatilor, il pune in directorul D:\DC_sharing\, de unde il trage intr-un final si Gigel prim magicul oDC.

Concluzia e, Gigele, ca daca nu ajunge apa la tine, nu ai cum sa te speli. De ce crezi ca Internet2 a ramas o bucata de fibra bine pazita? Pai "oamenii de stiinta" au transferat la viteze de 850 MB/s din America in Europa in 2004! Cum de noi, muritorii de rand, 5 ani mai tarziu inca tragem in KB?

Daca se tin legiutorii de treaba, in scurt timp pot scoate trackerele in afara legii. Nu e mare branza. Si atunci sa vezi cum ne intoarcem 10-15 ani in timp, la usenet, la FTP-uri, web downloads si "frate, ai si tu...?".

Blah, blah, blah