Se inchid trackerele mari si nu e bine

Din pacate, lupta impotriva trackerelor mari s-a ascutit. De-a lungul ultimilor ani au tot disparut trackere mai mult sau mai putin importante, dar in ultima vreme am pierdut doua resurse importante de raritati: KAT si What.cd. Si nici situatia lui Waffles.fm nu arata prea bine. E usor pentru cei care condamna pirateria sa zica "du-te si cumpara muzica respectiva". Numai ca e mai complicat de atat.

Dintre toti cei pe care ii cunosc, dau cei mai multi bani pe muzica, fie ca vorbim de un CD, un tricou cu o trupa, un bilet la concert sau fisiere digitale legal descarcate. Si, cu toate astea, ma bucur de accesul la trackere care imi ofera ce nu pot cumpara: albume rare, track-uri care n-au aparut niciodata oficial, inregistrari de la concerte etc. Spre exemplu, acum ascult albumul "Otra Vez", al trupei Miami Sound Machine, cu Gloria Estefan solista. E un vinyl rip downloadat de pe What.cd si se aude exceptional. Singura varianta de a-l asculta ar fi sa iau vinilul sau caseta audio de pe eBay - alternative din anii '80.

Apple ofera fisiere lossy, la fel si Google Play sau Amazon. Sunt putine optiunile de a cumpara muzica lossless, iar situatia nu se va schimba odata cu disparitia trackerelor mari de muzica FLAC - de castigat, nu va castiga nimeni,  pentru ca oricum nu se va gasi de vanzare "Otra Vez" in format Apple Lossless pe iTunes.

Nu e bine deloc.

Blah, blah, blah