Reteaua

A inceput cu hi5 si Yahoo Messenger. Pana atunci mai schimba lumea o vorba pe mIRC, mai facea un download pe Napster... si cam atat. Oricum, nimic exagerat, poate si pentru ca dial-up-ul iti adauga pe factura Romtelecom echivalentul unei rate la o garsoniera.

Odata cu conexiunile prin cablu, s-a dat liber la 'comunicare'. Hi5 si mess-ul au mers mana-n mana. Dupa o perioada de cativa ani, aceiasi oameni care pana nu demult isi dadeau comentarii reciproc ca sa para mai populari au considerat ca s-au maturizat. Pai ce, ai 19-20 de ani si mai stai pe haifaiv? Deja esti invizibil pe mess, nu mai stai la taclale cu toti kinderii si lo(o)serii. Ai evoluat. Acum ai profil pe Facebook si schimbi mesaje cu prietenii pe Twitter. Mai trec 2-3 ani si-ti faci cont pe LinkedIn, ca deja ti-ai gasit o slujba, nu mai ai timp de twit-uri. Si, la cate mail-uri interne dai la serviciu, nici ca mai ai chef de sporovaiala pe Meebo (ca doar n-ai voie sa instalezi ceva pe statia de lucru).

Dupa 2-3 ani la locul de munca, ajungi sa-ti neglijezi conturile de pe diverse site-uri. Nu mai ai timp de joaca. Participi la training-uri cu colegii, cu care apoi te distrezi la munte, in team building. Barfele se fac in pauza de masa sau la o cafea, dupa serviciu.

Mai trece o vreme - ca vremea asta face, trece - si o pui de nunta cu jumatatea. Iti intemeiezi o familie, vrei copii. La serviciu, lucrurile sunt la fel. Aia mici, de 20 si ceva de ani, normal ca au timp de prostii. Tu, in schimb, vrei sa-ti faci treaba bine, ca asta e cariera ta. In plus, dupa serviciu fugi direct acasa, unde s-au adunat treburi de facut si vrei putin timp si pentru tine, sa stai pe canapea, sa te odihnesti. Colegii si colegele mai ies la cate o cafea dupa program, dar ei nu au responsabilitatile unei familii.

Cand se naste primul copil intri, fara sa simti, intr-o alta retea. E reteaua care se formeaza impreuna cu bebelusul tau si partenerul de viata. Comunicarea se face prin viu grai, chiar daca in primii cativa ani e dominata de onomatopee. Poza ta de la avatar se updateaza acum in fiecare zi cand te scoli dimineata. Reteaua se poate dezvolta, dar numai cu acordul membrilor fondatori. Reteaua primeste vizite - nu atat de multe ca profilul web - si in general vizitatorul are nevoie de o invitatie.

Sunt sigur ca pana descopera ala mic computerul, telefonul mobil sau tableta, pana poate tasta o adresa in browser mai precis, apar alte si alte retele sociale. Si ciclul se reia, vezi paragraful unu.

Noi sa fim sanatosi!

/q

4 comentarii

 1. 14 Apr 2010 la 09:37

  Ce post matur.
  Ti-as fi dat un reply mai elaborat pe blog la mine, dar nu pot sa postez de cand cu un virus nenorocit. Ma intreb cine ma poate ajuta cu problema asta... poate pot da un mail celor de la suport tehnic

 2. 14 Apr 2010 la 11:53

  hahahahahahal pai voi suferiti de aceeasi boala , va dati commenturi pe blog desi sunteti fatza in fatza :))). (si eu puteam sa spun asta prin telefon, dar mi-e lene)

 3. 15 Apr 2010 la 09:19

  Liviu, am observat ca acesta este cel mai eficient mod de a-i transmite ceva domnului pinkish.:)) Fatza in fatza nu mai merge, acuma ne dam pe mail :))

 4. 15 Apr 2010 la 18:28

  Observ ca aici se dau lovituri sub centura. :-j

Blah, blah, blah