O poveste cu pompieri

Am citit stirea asta cu pompieri in urma cu vreo luna jumate. E vorba de o poveste incredibila, intamplata in SUA.

Intr-o zona rurala din statul Tennessee, proprietarii de case trebuie sa plateasca 75 USD anual pentru a-si asigura protectia impotriva incendiilor din partea pompierilor din oraselul cel mai apropiat.

Acum cateva saptamani, casa unui anume Gene a luat foc. Dupa ce a incercat sa stinga focul cu furtunul din gradina, omul a decis sa sune dupa ajutor la 911. Stia ca nu platise taxa de pompieri, dar s-a angajat sa plateasca tot ce datora departamentului de pompieri. Cu toate astea, nu i s-a acordat nici un fel de ajutor.

In timp ce casa continua sa arda, vecinul lui Gene a inceput sa se ingrijoreze, pentru ca focul ameninta si casa sa. Cu taxa platita la zi, omul a suna la randul sau la 911 si a cerut interventia pompierilor. Acestia au venit prompt, dar fara sa intervina asupra focului. Au privit in liniste cum casa lui Gene se mistuia in flacari, intervenind sporadic pentru a nu lasa flacarile sa afecteze casa vecinului bun platnic.

Civilizatie? Educatie? Sau lipsa de scrupule?

3 comentarii

 1. 17 Nov 2010 la 14:39

  prea multa libertate individuala. Dar chiar si asa, chiar si in sistemul american idiot, reactia departamentului de pompieri este idioata si foarte probabil ilegala. Omul s-a angajat sa plateasca ce trebuia sa plateasca, il mai amendau dupa, dar trebuia sa-l ajute cand a cerut ajutorul. Daca nu ar fi vrut sa plateasca, atunci da, dar asa, nu a fost corect.

  E ciudat ca in tara eram pentru cat mai multa libertate, iar aici am ajuns sa ma contrez cu toata lumea, de la vecini si colegi pana la profesori, ca sistemul american pe care ei il ridica in slavi este mult mult mult prea individualist si liber.

 2. 17 Nov 2010 la 19:00

  este foarte liber, dar e o chestie care ii caracterizeaza ca natie. oricum mi se pare greu sa faci comparatia intre UK si USA pt ca trebuie sa locuiesti in ambele parti. plus ca difera multe chestii de la stat la stat in US..

 3. 17 Nov 2010 la 23:13

  nu fac comparatia. zic doar ca astia ii idolatrizeaza pe americani. ceea ce pentru mine este cea mai mare dezamagire legata de ei. si diferentele, atat intre UK si US, cat si intre state in America, sunt de nuata. Per total, raman liberali ca orientare, sau libertarieni daca vrei.

Blah, blah, blah