O mie de cuvinte

Din pacate pentru noi toti, odata scapati din comunism am fost liberi sa facem orice. Sau am avut aceasta impresie, dar aici e o discutie lunga in care nu voi intra acum. Libertatea e buna daca stii ce sa faci cu ea, dar majoritatea nu gestioneaza sanatos libertatea absoluta, care poate fi extrem de nociva atunci cand oamenii nu au destula minte sau ratiune sa se autocenzureze.

Raspandirea internetului pana in cele mai mici catune, unde nu exista nici macar apa curenta, a produs mai mult rau decat bine. Daca-i intrebi ce-i aia "net", copiii raspund "Facebook", nu "Wikipedia". Sau "Instagram", ca e la moda acum. Acolo urmaresc ce mai face o vedeta sau alta, cum "o ard" strainii bogati. Si se frustreaza usor-usor, pe masura ce timpul trece, pana dau in altele. Peste toate astea se adauga rautatile colegilor sau prietenilor (bullying-ul), saracia parintilor si dezinteresul cadrelor didactice. Rezultatul e, de multe ori, catastrofal.

Educatia de-acasa, aia "sapte ani", s-a depreciat enorm in ultimii 30 de ani. Noile generatii de parinti le pun celor mici tableta in brate ca sa-i linisteasca si sa stea si ei, la randul lor, linistiti, la un film pe Netflix. Iar cand esti mic iei de bune toate prostiile pe care le vezi pe internet.

Inainte sa va razvratiti impotriva propriei conditii, a trupului sau a mintii voastre, ganditi-va de 10 ori daca lucrurile sunt ceea ce par. Pozele de pe Instagram si status-urile de pe Facebook nu reflecta niciodata starea cuiva, iar in spatele fiecarui mesaj sta, de cele mai multe ori, o motivatie alternativa. Exista mai multe minciuni pe internet decat s-au spus, probabil, de la facerea lumii incoace. Si au trait multe miliarde de oameni pana acum.

Inchei cu un exemplu descoperit deunazi. O fata si-a facut niste poze la mare si le-a pus pe net - dupa ce au fost prelucrate la greu. In stanga e fotografia postata pe Instagram, in dreapta e fata pozata de paparazzi. No comment!

Mesajul care a insotit fotografia demonstreaza caracterul mizerabil al acestei dudui. Din pacate, insa, in ziua de astazi 'mizerabilul' a ajuns la rang de cinste.

Blah, blah, blah