Interviu BUG Mafia

Am avut ocazia sa-i intalnesc pe cei de la BUG Mafia si sa le pun cateva intrebari. Una, propusa de un prieten, o gasiti mai jos.

Salut. O sa incep cu o intrebare legata de album. L-ati lansat impreuna cu Gazeta Sporturilor, dar acum nu se mai gaseste la chioscurile de ziare. Cum il pot procura cei care nu l-au luat atunci?
Tataee: Sa-l ia de pe net. Exista intr-o editie de lux care se poate comanda online, de pe CatMusic.ro. Pretul este mai mare decat cel al editie cu GSP, dar este ceva cu adevarat special.

Impresiile fanilor pe forumuri, in legatura cu albumul, sunt impartite: sunt fani care considera ca remixurile sunt mai bune decat piesele originale, fiind actuale, altii prefera sound-ul vechi, cu orga mult mai prezenta, cu care s-au obisnuit de pe casete.
Tataee: Niciodata nu vom putea sa multumim pe toata lumea. Este normal ca multi dintre ei sa aiba aceasta reactie si din faptul ca multi din fanii nostri ar fi dorit nu neaparat un album aniversar care sa reia o istorie a trupei, ci ar fi dorit materiale noi. Cred ca asta face parte din dezamagirea lor la adresa acestui produs. Cat despre piese, noua ne plac in forma asta. Ne plac si in varianta initiala, dar in momentul de fata mi se pare mult mai relevant pentru noi cum suna acum. E adevarat ca eu, unul, nu am mai ascultat albumul dupa lansare, asa cum se intampla la toate albumele, pentru ca le ascultam foarte, foarte mult in studio, in timp ce le lucram. Deja ne gandim la ce urmeaza, nu neaparat la ce-a fost. Pentru noi, capitolul asta s-a incheiat; trecem la urmatorul.

Unii artisti hip-hop au schimbat si ei sound-ul, insa mai radicat, mergand chiar spre pop pentru a intra pe radio si in cluburi.
Tataee: Puya.
Caddy: Si Guess Who.
Tataee: El canta. Din ce am vazut in momentul de fata, nu mai e cu rap mult pentru ca nu intra la radio. Cei de la radio spun despre muzica hip-hop: "prea multa vorbaraie". Daca ar fi mai putina "vorbaraie", ar fi ok. Daca ar fi sa cante doar fete incontinuu, ce mai cautam noi acolo? (rade). Si, intr-un fel, e de inteles. La radio trebuie muzica digerabila foarte usor, pentru ca nu toate lumea sta sa asculte atent ce turuim noi acolo. Noi o sa fim pe internet. De ce-au schimbat? Este alegerea fiecaruia. De ce si-a schimbat Puya abordarea fata de hip-hop este alegera lui. A castigat multi fani pe-o parte, in acelasi timp cred c-a pierdut foarte multi dintre cei care erau intr-adevar fanatici.

Asta e perceptia, ca cei pe care i-a castigat sunt doar fani ai unor piese, care vor pierde contactul cu artistul.
Tataee: Exact.
Caddy: Fanii pop intotdeauna cauta ceva nou.
Tataee: Si la fel de repede se vor muta, in continuare, la altceva. Noi nu vom face treaba asta, nu vom schimba abordarea asupra muzicii. Noi vom face muzica hip-hop in continuare, gangsta rap, asa cum am obisnuit pe toata lumea. Poate chiar mult mai agresiva decat am facut pana acum pentru ca vom avea internetul la indemana, unde putem sa ne facem de-a dreptul de cap. Si sa nu fim nevoiti sa ne cenzuram piesele pentru ca el e sa aiba cat de cat o sansa, mai mica sau mai mare, sa intre pe radio sau pe TV. Nu ne mai intereseaza aspectul asta din niciun punct de vedere, atata timp cat putem sa facem cateva milioane de "views" pentru o piesa pe net.

Am observat ca si mesajul vostru s-a schimbat.
Tataee: Nu neaparat s-a schimbat. A trebuit sa facem acum, pentru albumul acesta aniversar, doua piese care sa tina piept celorlalte piese, care au fost mari hituri la randul lor in perioada respectiva si care au si trecut testul timpului si inca sunt in constiinta publicului ca hituri foarte mari. Si atunci a trebuit sa facem niste piese care sa contina foarte bine spiritul acestor albume. Atat "Viata noastra" cat si "Cu talpile arse" sunt din punctul asta de vedere facute, sa inspire spiritul acestor albume si al trupei BUG Mafia pana acum, iar cu piesa "Cu talpile arse" am vrut sa ne readucem o parte din fanii care s-au indepartat de muzica hip-hop si, implicit, de BUG Mafia, inapoi cu ochii pe noi, pentru ca s-au indepartat de hip-hop. Nu cred ca s-au dus neaparat spre altceva, pentru ca in muzica din Romania sunt foarte putin artisti care spun ,intr-adevar, ceva. Noi credem ca am reusit, cu piesa asta, sa reintram in atentia oamenii care au peste 30 de ani si care uitasera ca BUG Mafia mai exista.

Pe album ati colaborat cu Jasmine la toate piesele care aveau voce feminina. De-a lungul istoriei voastre ati schimbat, de la album la album, cate o solista. Considerati ca e mai unitar pentru sound sa ai o singura solista?
Tataee: Noi nu colaboram cu artistele pentru a beneficia de numele pe care-l au artistele respective. De aceea, marea majoritate a colaborarilor noastre sunt cu artisti si artiste necunoscuti, oameni tineri despre care noi credem ca ar merita sa fie in atentia publicului. Noi dorim sa prezentam niste linii muzicale si niste texte. Interpretarea trebuie sa fie de calitate si mai mult de atat nu ne intereseaza.

O voce feminina care incearca o relansare acum este Marijuana. Credeti in potentialul ei de revenire.
Tataee: Nu putem sa ne dam noi cu parerea despre potentialul ei de revenire.

O aveti in atentia voastra ca si posibila colaborare?
Tataee: Nu. Ii uram succes, dar deocamdata, in ceea ce tine de activitatea trupei BUG Mafia, va fi foarte mult BUG Mafia si foarte putin alti artisti.
Caddy: Ii vom produce o piesa.
Tataee: Ii vom produce o piesa, dar nimic mai mult. Este o piesa pe care ea vrea sa o faca cu Loredana, am facut un instrumental, se face un text, fara ca noi sa aparem pe piesa.

Urmatorul album BUG Mafia va avea, deci, mai putine voci feminine?
Tataee: Nu neaparat. Vom scoate doua albume in 2010, ambele in a doua jumatate a anului.

Ca "pack" sau separat?
Tataee: Separat. Sunt doua proiecte separate. Deocamdata nu stim pe cine vom avea invitati pe aceste albume. Inca n-am ajuns atat de departe. Avem structurile foarte clar facute, titlurile pieselor, conceptele pe care se va merge, dar nu ne-am gandit inca la ce colaborari vom avea.

La un moment dat se zvonea despre un album solo pentru tine.
Tataee: Nu. S-a zvonit si despre un album solo pentru Uzzi, dar au fost doar zvonuri.

Concertul de la Polivalenta de pe 16 decembrie este la 10 ani de la ultimul concert acolo...
Tataee: Si primul, de fapt. Noi am mai avut inainte de '99 concerte in Polivalenta, dar in niciun caz concert BUG Mafia. Au fost recitaluri in cadrul unor evenimente. Acela a fost primul concert la Polivalenta, acesta va fi al doilea; intr-adevar la 10 ani diferenta.

Pretul de acces e de 50 de lei, nici mare, nici mic. Va asteptati sa fie sala plina, ca atunci?
Tataee: Nu ne intereseaza. Atunci situatia era cu totul alta, dar nu ne intereseaza atat de mult aspectul asta. Este foarte important pentru noi ca cei care vor veni, ca vor fi cinci, zece, douazeci sau sase mii, sa fie fani adevarati ai trupei BUG Mafia si sa cante cu noi. Asta este cel mai important. Si daca vine un singur fan, o sa fie cu noi pe scena si ii vom canta lui. Pentru noi va fi oricum o placere sa concertam la Polivalenta pentru ca vor fi 60,000 de watti, va fi un "setup" cum nu avem in alte situatii si v fi ceva special.

Primii care vor veni...
Tataee: Primii 4000 vor primi un CD gratis din edita realizata cu GSP-ul, au fost niste CD-uri care s-au tinut pentru aceasta ocazie. Si vor putea, bineinteles, sa achizitioneze aceasta editie de lux.

Spuneai pe Twitter ca nu mai cumperi CD-uri de mult. Cum procuri muzica pe care o asculti?
Tataee: Muzica pe care o ascult o procur ilegal. Pentru ca CD-urile nu ma mai pasioneaza absolut deloc, sunt depasite total. De fapt, n-o procur ilegal, cei care o pun la sharing fac ceva ilegal. Si nu downloadez eu muzica, am prieteni de la care o iau. Dar este ilegal, intr-adevar. N-am nici o problema cu asta si consider ca muzica pe bani e "over".

In finalul interviului, o curiozitate: mai aveti prima caseta, de la AMA Records, in arhiva personala?
Tataee: Eu nu am niciun album in original al trupei BUG Mafia. Am, intr-adevar, masterele.
Caddy: Eu le am pe toate.

Va multumesc.
Caddy: Multumim si noi.

Interviu realizat pentru InConcert.ro.

Blah, blah, blah