Ineptia mutarilor in cloud

Inainte de lansarea suite Adobe Creative Cloud, care inlocuieste suita Creative Suite, stirile pe internet titrau la unison: Adobe se muta in cloud.

Nu stiu ce procent din cei care au redactat astfel de articole au habar ce se intampla de fapt. Ce-i aia "se muta in cloud"? Auzeam tot felul de povesti ca s-a terminat cu pirateria, se faceau calcule si se comenta diferenta de pret intre costurile europene si americane ale programelor Adobe. Vorba lunga, saracia omului.

Hai sa vedem ce inseamna de fapt mutarea in nor si cum se deosebeste suita CC fata de CS6, predecesoarea sa:

1. Adobe CC se instaleaza pe computerul pe care lucrezi, la fel ca si inainte. Nu ruleaza nimic din nori sau in browser, nu sunt web apps, trebuie sa-ti iei kitul de instalare si sa instalezi, dupa care sa activezi.

2. Poti avea instalate in paralel CC si CS6. De fapt, Adobe iti permite sa ai oricate versiuni mai vechi instalate, asa ca nu trebuie sa optezi, poti sa testezi in paralel. Ulterior, daca esti multumit de aplicatiile din CC, poti dezinstala CS6.

3. In estenta, Adobe CC este Adobe CS7. Diferenta sta in update-ul aplicatiilor din pachet si spatiul de stocare pe care Adobe il ofera utilizatorilor pentru a-si stoca munca si a lucra in echipa, online. Au pus cativa giga la bataie, posibilitatea de sincronizare automata si au trambitat ca se muta in cloud. Marketing si nimic mai mult.

Pana acum, dupa lansarea unei noi versiuni a suite Creative Suite, aplicatiile primeau mici patch-uri si cam atat. O noua versiune a unei aplicatii era lansata odata cu noua versiune de Creative Suite, la distanta de 1-2 ani. Acum, lucrurile sunt diferite. Suita Adobe CC nu va avea un numar de versiune, ea va ramane sub titulatura Creative Cloud, iar programele se vor updata la noi versiuni odata cu trecerea timpului. Avantajul este ca acum nu mai astepti lansarea unei noi versiuni de Creative Suite, ci primesti noile functionalitati pe masura ce ele sunt adaugate in program de catre programatorii Adobe.

4. Suita Adobe CC a fost deja sparta. La cateva zile de la lansare, au aparut pe internet patch-urile pentru diversele programe. Aceste patch-uri scot din program notificarea asupra expirarii demo-urilor si poti continua sa folosesti softurile la infinit. Ulterior a aparut si varianta de activare cu serial, ceea ce face ca programele sa functioneze complet, inclusiv functia de update. Cu alte cuvinte, software-ul functioneaza ca pentru un utilizator platitor si nimic nu s-a schimbat fata de anii trecuti.

5. Utilizarea suitei fara a plati este la fel de ilegal ca si inainte. Odata cu mutarea in al noulea cer, Adobe usureaza efortul financiar pe care companiile trebuie sa-l faca pentru a putea rula aplicatiile din CC in mod legal. E mult mai usor sa platesti un abonament de cateva zeci de euro lunar decat sa scoti din buzunar multe mii de euro odata. Ca si pana acum, aplicatiile din CC pot fi instalate si folosite pe 2 computere, cu mentiunea de a nu folosi aceeasi aplicatie in acelasi timp pe ambele sisteme.

6. Nu esti fortat sa folosesti ultima versiune a unei aplicatii. Adobe va pune la dispozitie, pe masura ce versiunile de soft avanseaza, o arhiva cu cele mai stabile variante ale fiecarei versiuni principale. Cu alte cuvinte, daca de la un punct incolo computerul nu mai face fata sau se misca mai greu in ultima versiune de Photoshop, puteti face downgrade la varianta anterioara - desi recomandarea este sa faceti un upgrade de hardware.

Cam atat cu vrajeala despre mutarea in cumulus. Sper ca lucrurile sunt mai clare. Concluzia e ca nimeni nu s-a mutat nicaieri, dar marketingul i-a prostit pe toti.

Blah, blah, blah