Industria americana de film incurajeaza pirateria

Am cumparat destule filme de-a lungul timpului, de la casete VHS la DVD si apoi Blu-ray. In general platesc atunci cand exista ceva cu adevarat special, pentru ca altfel mi se pare ca arunc cu banii pe fereastra. Desigur, industria de film (in principal cea din SUA) critica acest tip de comportament si spune ca eu, care vizionez gratuit filme piratate, imi bat joc de munca oamenilor care au muncit la realizarae acelui film. Numai ca eu vad situatia diferit, atunci cand sunt pus in fata a numeroase exemple de bataie de joc din partea 'marii industrii' fata de micul consumator. Iata, mai jos, un exemplu:

upscaled_bluray remastered bluray

Dupa ce au scos filmul "Fried Green Tomatoes" pe DVD, la o calitate acceptabila, au zis sa faca upscale si sa-l scoata pe Blu-ray. A iesit rezultatul pe care-l vedeti in stanga. Sa ambalezi asa ceva cu buna stiinta in cutie albastra de plastic si sa o vinzi oamenilor la un cost de 4-5 ori mai mare decat DVD-ul e bataie de joc. Si cand vad astfel de lucruri, nu-mi mai vine sa cumpar nimic. Plus ca, dupa ceva timp, au scos versiunea "Remastered", care de fapt insemna 'varianta corecta', si iar au apelat la public sa le ia banii. Si, culmea, nici macar varianta asta de mare calitate nu e cu adevarat "lacrima", dar putem da vina pe tehnologia cu care a fost filmat si procesat la vremea respectiva (oare?).

Nu stiu daca piratarea asta la liber si fara stres va dura la infinit, mai ales ca au facut o prima mutare cu ACTA acum 3 ani. Dar mici programele care sa elimine protectia DRM din fisierele de pe iTunes vor exista intotdeauna, asa ca filmele vor circula si in viitor. O sa cumparam un film de pe iTunes, ii scoatem protectia din doua-trei click-uri si il dam prietenilor sa-l vada si ei - precum cu casetele video in anii '90.

Industria ma poate transforma intr-un platitor daca imi castiga respectul: daca nu mai produce discurile la misto, daca se respecta pe sine insasi (vezi intreruperea producerii DVD-urilor pentru serialul "Knots Landing"), daca face treburile profesionist. Pentru ca asa cum pe ei nu-i opreste nimeni sa ma ia la misto cu Blu-ray-uri de calitate sub-DVD, nici pe nimeni nu ma opreste nimic sa iau filmele pe de net. Cum iti asterni, asa dormi.

Un comentariu

  1. 8 Sep 2014 la 03:14

    Păi da, apropo de asta, văd că tu ţi-ai aşternut şi acum dormi :D

Blah, blah, blah