Inca un Terminator si un nou Rambo in 2019

Am crescut cu filmele de actiune cu Arnold, Stallone sau Van Damme. In Romania anilor '90 nu aveanici o relevanta motivatia politica din spatele conceperii personajului Rambo. Noi eram niste pusti de 12-13 ani care se bucurau la povestile cu multa bataie, focuri de arme si final fericit.

Intre timp, cinematografia a evoluat. Sau poate doar a avansat in efecte vizuale, deoarece povestile din filme nu sunt neaparat mai bune. Sunt mai multe explozii, mai multe urmariri de masini, mai multe victime. Finalul fericit a ramas tot acolo.

Am vazut "The Terminator", primul film al serie Terminator, dupa "Terminator 2: Judgment Day". Si mi-a placut mai putin, avand in vedere ca T2 a fost exceptional. 12 ani mai tarziu, cand s-a lansat "Terminator 3: Rise of the Machines", deja mi se parea ca vor sa mai traga putine foloase de pe urma unei povesti care a avut cap si coada. Din pacate, nu s-au oprit aici. Pe langa cele 2 sezoane din "Terminator: The Sarah Connor Chronicles", au aparut si "Terminator 4: Salvation", "Terminator 5: Genisys", iar anul acesta se pregatesc sa lanseze "Terminator 6: Dark Fate". Oricat de dragi imi sunt actorii principali, Linda Hamilton si Arnold Schwarzenegger, nu cred ca vor reusi sa mai salveze ceva din poveste.

La fel stau lucrurile si in cealalta serie: Rambo. Dupa primele trei, povestea era incheiata: "Rambo: First Blood", "Rambo: First Blood Part II", "Rambo III". Sincer sa fiu, primul film al serie a fost excelent, iar celelalte doar au continuat povestea, fara prea multa originalitate. De aceea am fost surprins cand, 20 de ani mai tarziu, a aparut Rambo 4 ("Rambo"), un film foarte slab si care parea facut numai de dragul de a-l readuce pe Rambo pe ecrane. Si mai surprins am fost acum, cand am aflat de Rambo 5 ("Rambo: Last Blood"). Sunt foarte curios sa vad ce poate sa faca Rambo, ajuns la o varsta inaintata, in fata armatelor de inamici.

E greu sa cauti idei noi cand astfel de serii au fanii lor si vanzarile sunt garantate. Dupa ce a scos 6 filme in seria "Rocky", Stallone a inventat un nou personaj in acelasi univers si a scos deja 2 filme din seria "Creed" - "Creed" si "Creed 2" fiind, practic, Rocky 7 si Rocky 8. In mintea lui Stallone, aceste personaje sunt vii, le stie in cele mai mici detalii si ii este mult mai usor sa scrie despre ele decat sa creeze un personaj si o poveste complet noi. Si chiar daca nu vrea el sa le scrie, exista oameni dispusi sa continue astfel de serii de succes, stiind ca vor avea un succes minim garantat. Are de suferit creativitatea, are de suferit publicul, dar industria cinematografica trebuie sa faca bani si ei stiu mai bine ce se vinde.

"Rambo: Last Blood" apare in septembrie, "Terminator: Dark Fate" in noiembrie. Vizionare placuta!

Blah, blah, blah