In episodul de astazi: despre Gigi Becali
Din cele 71 de milioane de euro, despăgubiri de la stat pentru un teren, Gigi Becali a anunţat că o să facă „2-3 spitale care o să fie gratuite”, „acolo se va ocupa de oamenii săraci”. Nici n-am apucat să ne stoarcem batistele şi ne-a mai dat o veste din asta delicată: „Niciodată nu am folosit bani de la ANRP în fotbal!”. Nu e un păcat să investeşti în fotbal, nu e interzis prin lege. Şi nici nu ne făceam griji că Becali s-ar ocupa de aşa ceva.
Becali nu investeşte la Steaua, Becali a împrumutat Steaua cu 21 de milioane de euro. E creditor al clubului. Din 2010, a început să-şi recupereze datoria cu dobîndă. „Cînd nepotul meu încasa sumele de la ANRP, eu deja nu mai investeam la Steaua, doar scoteam bani din club”, şi-a formulat el alibiul. De ce Becali a ales această metodă de a finanţa Steaua? Din milă faţă de propriile buzunare. N-a vrut să plătească impozit pe dividende, ca acţionar.
Corpul de Control al Guvernului nu acuză modul în care Becali a cheltuit milioanele de euro de la ANRP, ci modul în care le-a obţinut. Felul în care a fost evaluată proprietatea respectivă este pus sub semnul întrebării de experţii de la palatul rival, Victoria. Patronul Stelei îi suspectează şi de interese mai puţin altruiste decît ale lui: „Eu cred că şeful de control al prim-ministrului vrea să apară la TV. Dacă zice ceva de Becali, apare la TV”. Da, dar nu e singura vedetă din ştirea asta. O fraudă de 50 de milioane de euro captează atenţia, orice nume i-ar sta alături.
„Banii sînt într-un cont special pentru acte de caritate, printre care un spital de oncologie!”, dă asigurări latifundiarul. Statul român ar trebui să ia lecţii de smerenie de la Becali. Să pună banii direct într-un cont de caritate pentru bogaţi bine intenţionaţi, în loc să-i împrăştie pe la toţi săracii fără experienţă în imobiliare.
Singurul domeniu în care Becali nu comite acte de caritate e fotbalul. „În 2011 şi 2012, Steaua a început să producă bani şi nu numai că n-am fost nevoit să bag, dar am scos peste 10-11 milioane de euro”, se lăuda patronul campioanei. După parcursul prin puşcărie, raportul creditor – echipă s-a schimbat dramatic. Steaua a ajuns să-l finanţeze pe Becali. A împrumutat de la el 21 de milioane de euro şi i-a înapoiat 40 de milioane de euro, după cum afirma latifundiarul în 2015. O afacere excelentă, nu?
Becali nu numai că n-a mai dat bani la club, dar i-a luat tot: bonusurile de la UEFA, încasările din bilete, drepturile TV. A tăiat salariile, a vîndut jucători, a adus în loc ce-a găsit la îndemînă. Echipa a slăbit, a pierdut emblema şi nu are un stadion pe care să se antreneze. Becali acceptă pomană de la stat, acceptă să facă pomeni pe banii statului, dar atît! Nu concepe decît sub sechestru alte tranzacţii cu statul. Steaua n-are decît să se tîrîie pe drumuri de provincie, să se chinuiască în campionat şi să rateze încă un an grupele Ligii. Creditorul ei principal nu se îndură pentru atîta lucru.
Cît despre milosteniile plănuite cu banii de la ANRP, e treaba lui Becali. Treaba noastră e să observăm că statul român e mai darnic cu proprietarii de terenuri din Voluntari. În schimb, îi seacă brusc generozitatea cînd trebuie să despăgubească victimele propriilor greşeli. E mai simplu să iei 71 de milioane de euro de la ANRP decît să primeşti cîteva sute de mii de euro pentru că ţi-ai pierdut copilul într-o maternitate de stat sau într-un club pe care autorităţile n-au binevoit să-l controleze cinci ani la rînd. Nu de caritate ducem lipsă, cu atît mai puţin de caritate care spală mîini murdare. Ducem lipsă de echitate. Dreptate vor ochii plînşi. Aşadar, să pună Becali bani deoparte, într-un cont special, pentru 2-3 tribunale.