Furtul fara miros de usturoi

Ieri am fost cu un prieten la Zapp ca sa-i faca abonament internet unei "obligatii". Am stat la vorbe cu domnisoara din magazinul Titan care ne-a explicat ca si fetele, contrar parerilor mele aparent misogine, fac trafic la greu. Argumentele au fost personale, adica marea cantitate de muzica si filme pe care o descarca dumneaei.

In timp ce pe plan international se duc lupte grele impotriva pirateriei, cu arestari in SUA si amenzi drastice in Anglia, iata ca pe noi ne ocoleste si criza asta. Pana si Suedia, patria PirateBay si a partidului piratilor, pregateste legi care sa schimbe situatia in 2009. Presiunea internationala este prea mare si se pare ca cineva undeva s-a saturat sa castige doar de la oamenii cu bani. Asculti muzica, platesti. Punct.

In Romania lucrurile ajung mai greu. Banda larga, costurile mici pentru telefonie si cablu, dar si legile. Sau cel putin aplicarea lor. Si nu suntem singurii in situatia asta. De aceea, este posibil sa se ingroase gluma in in 2-3 ani. Desi e greu de crezut, este posibila introducerea unei forme de control de tipul buletinului de identitate. O astfel de metoda de identificare online poate fi aplicata in zeci de feluri si nu partea tehnica ar fi problema. E foarte greu sa treci de toate ONG-urile care sar la cel mai mic rand din License Agreement-urile pe care le bifam cu dezinteres la fiecare instalare a unui soft nou.

Nu ma deranjeaza sa platesc pentru muzica pe care o ascult cu placere. Pretul discurilor in raport cu veniturile e acceptabil, mai ales daca le comanzi din SUA si preferabil mai multe odata, ca sa renteze la transport. Reversul medaliei o reprezinta filmele, a caror calitate este din ce in ce mai... discutabila. Se pare ca bugetul s-a mutat in promovarea acestor jeguri si s-a ajuns pana la a minti cu nerusinare consumatorul. Un exemplu recent si deloc singular, ba dimpotriva, il reprezinta promovarea filmului The International, cu Clive Owen si Naomi Watts. Trailerul contine o scena dintr-un alt film: Ghost Rider! Editata astfel incat sa faca parte din poveste, scena respectiva te fura pe fatza! Mai multe detalii aici.

Deci, daca ei fura, noi de ce nu? Intrebarea va ramane retorica pana in momentul in care se va introduce o metoda de constrangere atat de puternica incat sa nu mai renteze sa piratezi. IRC-ul si FTP-urile nu vor disparea, dar nici n-o sa ma agit sa caut arhiva r47.missing dintr-un film cu Nicholas Cage in baston. Si cum nu ma intereseaza sa vad toate filmele imediat cu apar, o sa astept sa iasa pe DVD, pe ebay sau prin alte parti. In definitiv, n-am ajuns sa vad nici Shapeshifter, si asta e din '99!

Blah, blah, blah