Fotbal "Made in Germany"

Un roman stabilit in Germania povesteste viata incredibila de fotbalist dintr-o liga care nu are corespondent la noi. Articol preluat de pe GSP pentru posteritate :)

E timpul unei povesti despre fotbalul jucat de placere, cu zambetul pe buze, de oameni normali, care zi de zi muncesc de la 8:00 dimineata, iar dupa-amiaza se strang sa joace fotbal.

Tittmoning e un orasel de doar 5.000 de oameni la 50 de kilometri de Munchen, dar aici fotbalul e o religie. Echipa locala, TSV, evolueaza in Liga a 12-a din Germania, dar are parte de acelasi numar de fani la meciurile de acasa cia aduna Astra in Liga 1 de la noi! Povestea ce urmeaza e una reala si e povestita de un fost junior al Stelei, Bogdan Breazu, acum in virsta de 28 de ani, care joaca la TSV Tittmoning.

Programul echipei e unul clar si pare al unei trupe profesioniste. "Ne antrenam de doua ori pe saptamana, marti si joi, iar sambata avem meci. Antrenamentele sunt in nocturna, avem conditii spectaculoase, avind in vedere ca suntem amatori. Avem teren de antrenament, sala de forta, orice ai nevoie la fotbal. Iarba e impecabila, nici o denivelare", povesteste romanul nostru. A ajuns in vara la echipa, iar acum e unul dintre preferatii localnicilor, dupa ce a marcat 5 goluri in 8 partide.

"Fotbalul de aici nu lasa loc interpretarilor. Eu nu am putut sa joc pentru echipa pana nu am demonstrat ca nu mai am contract in Romania cu nici o echipa. Am jucat ultima oara in Divizia Onoare, iar cand am cerut din tara un act care sa ateste ca am incheiat contractul, cei de acolo au ras. De unde sa aiba ei fax? Cand le-am explicat cazul in Germania, au ramas socati, credeau ca e ceva dubios, nu puteau accepta ca la noi exista locuri unde nu ai acces la fax. A durat o luna pana am primit din Romania hartia, abia apoi mi-au inregistrat transferul aici!", povesteste Breazu. E atacant si lucreaza curier, castigand cam 1.200 de euro pe luna.

La fiecare partida de pe teren propriu a echipei asista macar 100 de persoane. Pretul unui bilet este de 3 euro, iar banii sunt stransi chiar in tribune, inaintea startului meciului. In schimbul banilor, fiecare spectator primeste un program de meci.

La finalul turului, TSV Tittmoning a terminat pe locul 8 din 13 echipe. In liga superioara promoveaza doar prima clasata. "Nu exista nici un fel de stres. Aici fotbalul e distractie, nu exista obiectiv. Chiar daca nu suntem sus in clasament, la final de an am avut o petrecere de pomina. Pentru ca eram nou, am fost testat de colegi. Botezul, cum ii spunem noi. Toti 'bibanii' am jucat fotbal legati la ochi si am fost supus pedepselor. Totul s-a terminat intr-un pub!", spune amuzat fostul junior al Stelei.

Prezenta in echipa nu iti aduce nici un ban. Incasarile de la meciuri sunt investite in echipament, mingi si tot ce mai are nevoie echipa. Nu exista nici prime de meci. "Am primit bani doar pentru benzina si asta pentru ca am fost adoptat de baieti", zice romanul. Pentru a-si cistiga existenta, toti jucatorii lui TSV muncesc.

Echipa din Liga a 12-a nu este singura a clubului. TSV Tittmoning are si formatie secunda, in Liga a 14-a, ultima din Germania! In plus, exista grupe de copii si juniori, dar si o echipa de veterani. Clubul nu are doar sectie de fotbal, sunt sportivi legitimati si la alte sporturi: tenis de masa, tenis de cimp, hochei sau curling.

Una dintre regulile inedite al ligilor inferioare din Germania este faptul ca partidele sunt conduse de un singur arbitru. "Centralul e cel care ia toate deciziile, chiar si cele de ofsaid. Daca lui i se pare ca esti in afara de joc, fluiera fara ezitare. Mai exista mici comentarii, dar toata lumea se respecta. Deciziile arbitrului nu sunt deloc contestate. Nu se compara cu bataile incasate de tinerii arbitri de la noi pe la Onoare", a explicat Breazu.

Organizarea fotbalului in Romania:
- Liga intii
- Liga a doua
- Liga a treia
- Liga a patra
- Liga a cincea - aici fiecare judet decide cite serii poate organiza. Cele mai multe sint in Prahova, 3.

4 comentarii

  1. 20 Feb 2012 la 16:33

    fff frumos...suna interesant !!!! pe cand si la noi ??

  2. 20 Feb 2012 la 16:51

    Nu frumos, MINUNAT de-a dreptul. Am ramas extrem de placut impresionat.

    La noi? Ce sa faci la noi, cand noi am dat drumul la meciuri pe National Arena FARA SA FIE FINISAT!!!

  3. 24 Feb 2012 la 20:46

    daaaaa ......dar stii ce e mai interesant ??? de cand a fost construit stadionul nu mai avem voie sa ne plimbam pe langa el ....ca sa nu ii luam culoarea ....sau poate nu avem fatza noi ca romani langa asa o capodopera .....printre singurele chestii mai moderne aparute in romania ( sunt alte stadioane mult peste national arena )...dar noi tot comunisti (nu ca ar fii ceva rau) - sau e democratie ??

  4. 24 Feb 2012 la 20:56

    pe bune? nu stiam chestia asta!!!

    pai te poti plimba fara probleme pe langa orice stadion de-afara, mai ales ca in jurul stadioanelor sunt magazinele cluburilor sau ale nationalelor... ce ciudat, nu stiam!

Blah, blah, blah