Exista o nisa pentru amplificatoare audio de putere compacte

In lipsa de muzica live de calitate, incerc sa-mi fac cateva upgrage-uri la sistemul audio, daca tot exista buget necheltuit. La momentul actual caut un amplificator de putere care sa fie cat mai compact, pentru a se potrivi in conditiile mele.

Daca in trecut eram obisnuit cu amplificatoare, chiar numai si de putere, de dimensiuni uriase, de genul 35x40x10cm, ma gandeam ca tehnologia a avansat destul incat sa ne putem incadra intr-o suprafata mai mica. Si m-am inselat!

Nu stiu cum fac producatorii de laptop-uri sau de telefoane, care reusesc sa inghesuie atatea functionalitati pe centimetru patrat, insa producatorii de audio hifi nu au avut parte de un astfel de salt tehnologic. Daca ii intrebi, raspunsurile vor fi extrem de detaliate din punct de vedere tehnic: vei afla care e diferenta dintre amplificatoarele de clasa A, AB, D sau H, care e importanta unor parametri ai boxelor, cum ar fi sensitivity, THD sau nominal impedance. Pe scurt, nu vei afla care-i faza cu dimensiunile uriase ale cutiei amplificatorului.

Din fericire, pe nisa asta au intrat cativa producatori. Nu multi si toate produsele sunt greu de gasit. Cel care mi-a furat ochii e produs de Pro-Ject, o companie austriaca dedicata productie de echipamente audio pentru pasionatii de vinil. Au pornit de la pickup-uri si au ajuns sa faca toata linia de componente, asemenea unor adevarati pasionati de muzica. Iar modelul de amplificator de putere Amp Box DS2 este absolut bestial.

Austriecii au luat cateva decizii excelente. In primul rand, au ales clasa D, care este cea mai eficienta dintre clasele de amplificatoare (curentul consumat este folosit optim). Apoi au scos sursa din carcasa amplificatorului, iar separarea aceasta face ca amplificatorul in sine sa fie usor si mult mai mic. In plus, se incalzeste mult mai putin. Astfel, au obtinut un produs final de dimensiuni reduse, 20x20x7cm, cu o greutate de numai 1670 de grame!

E o "paine de mancat" in zona asta, de amplificatoare de putere compacte. Adica lipsesc cu desavarsire. Deci daca aveti in plan o astfel de afacere, dati-i drumul, o sa aveti succes!

Blah, blah, blah