Discuri optice de 300GB

Nu mai stiu pe nimeni care sa mai foloseasca discuri optice. Harduri ieftine si incapatoare, stick-uri USB, stocare externa sau in cloud - exista o gramada de solutii pentru a stoca informatia, toate fiind mai convenabile ca accesibilitate si pret decat stocarea pe discuri optice. Si totusi...

M-a sunat o prietena cu care lucrez si m-a intrebat daca am niste poze de la un proiect de acum 7 ani. Fotograful care facuse sedinta foto respectiva le urcase in cloud, unde au stat pana de curand. Cand avea oricine nevoie, lua de acolo cate o poza si o folosea la proiect. De curand, insa, fotograful a sters pozele din cloud si era urgenta nevoie de ele. Din fericire, le aveam un disc Blu-ray pe care il inregistrasem la vremea respectiva. Pentru orice eventualitate.

Nevoia de spatiu este din ce in ce mai mare, iar discurile optice au ramas mult in urma. Cel mai bun raport pret/spatiu este la discurile Blu-ray de 25GB, cele de 50 si 100GB fiind foarte rar si deloc avantajoase. De curand, Panasonic s-a hotarat sa raspunda la necesitatea de spatiu pe discurile optice prin producerea discurilor de 300GB. Partea proasta e ca singura companie din afara Japoniei care va produce aceste discuri e Ritek - o companie bine-cunoscuta pentru productia de discuri de foarte slaba calitate si durabilitate.

Panasonic si Sony continua sa lucreze la discurile optice si pregatesc, in viitorul apropiat, discurile de 1TB. Dar daca le produc tot taiwanezii de la Ritek, e clar - degeaba le mai fac. Nu e usor sa scrii 40 de discuri Blu-ray ca sa stochezi 1TB de date, dar nici nu vad vreun avantaj sa scriu toate datele pe un disc care nu mai poate fi citit peste 2-3 ani.

Raman interesat de subiect si sper sa apara si discuri produse in Japonia, care sa sa ajunga in Romania prin intermediari.

Blah, blah, blah