Din nou despre fotbal

Ma uit la fotbalul din Anglia si il compar, inevitabil, cu cel de la noi. Desi are toate atuurile sa afirme ca nu se impiedica de unii sau de altii, echipele mari nu afirma niciodata ceva cu siguranta. Pe langa faptul ca patronii nu acorda interviuri din ora-n ora, ca la noi, antrenorii sunt mai discreti si nu se arunca la pronosticuri de tipul "o sa luam campionatul" - nici daca sunt pe locul 5, nici daca sunt pe locul 1.

Se pare ca in Liga 0 nu exista alte metoda de a-i motiva pe jucatori decat afirmatiile publice in dialog cu presa. "O sa fim pe locul 1 pana de 1 aprilie" si alte afirmatii de genul asta se aud in fiecare an. Sau d-alde hegemonii, spartani si tot felul de prostii, care devin motiv de misto-uri in anul urmator, cand echipa schioapata.

Din pacate, inca se tolereaza astfel de atitudini. Pentru cei care vor sa vada un alt fel de jurnalism, cu greutate, un jurnalism facut cu seriozitate si implicare din partea ambelor parti, recomand filmul Frost/Nixon. Acolo, un jurnalist ia un interviu lui Richard Nixon, dupa ce aceasta a parasit White House. Iar dupa ce il vedeti, va rog sa faceti o comparatie cu interviurile de la Palat.

Blah, blah, blah