Din 2013 va fi permis accesul in avion cu lichide in bagajele de mana

Uniunea Europeana a anuntat joi ca va ridica interdictia asupra lichidelor in bagajele de mana ale pasagerilor de la bordul avioanelor din anul 2013, ca parte dintr-un plan de a armoniza si de a simplifica procedurile de securitate din aeroporturi.

Noul sistem va necesita ca aeroporturile europene sa instaleze la punctele de control noi tehnologii capabile sa detecteze explozibili lichizi, au afirmat reprezentanti ai Comisiei de Transport din cadrul UE, informeaza New York Times.

Uniunea Europeana, Statele Unite si multe alte tari au introdus restrictii la lichide si geluri in bagajele de mana, dupa ce autoritatile britanice au declarat, in 2006, ca au descoperit un complot a trei pasageri britanici,care intentionau sa detoneze explozibile lichide in cel putin putin sapte avioane trans-atlantice, intr-o singura zi.

Aproape patru ani mai tarziu, interdictia - care permite doar lichide in cantitati mai mici de 100 mililitri, ramane o sursa de frustrare la punctele de control ale aeroporturilor, caz in care care pasagerii sunt nevoiti sa-si tina lucrurile intr-un sac sigilabil. Exceptii fac doar produsele achizitionate de la magazinele din aeroporturi situate in UE.

Blah, blah, blah