Despre vizele de calatorie pentru romani

Anul viitor ma gandesc sa mai plec pe ici, pe colo. Nu stiu inca unde vreau sa ajung pentru ca exista mai multi factori care influenteaza o astfel de decizie, dar am invartit globul si mi-am dat seama ca nu sunt chiar la curent cu situatia vizelor. Asa ca m-am documentat. Lista de mai jos nu este exhaustiva; am ales numai tarile care ma intereseaza sau despre care am ceva de spus. Pentru mai multe detalii intrati aici.

Unde putem calatori fara viza

Uitandu-ma pe lista tarilor in care putem intra cu pasaport romanesc fara viza, am descoperit cu stupoare Japonia. Nu-mi amintesc sa fi stiut vreodata ca nu e nevoie de viza pentru a vizita aceasta tara superba. Chiar daca pretul calatoriei cu avionul e peste 700 de euro, cred ca Japonia ar trebui vazuta macar o data in viata.

La polul opus e Canada, unde n-am de gand sa ajung decat daca e vreo ocazie speciala. Incepand cu exodul romanilor catre Canada dupa revolutie si culminand cu imaginea Canadei in America, tara asta nu mi-a intrat niciodata la inima.

O alta destinatie pentru care nu e nevoie de viza e Uganda, unde am fost invitat sa-mi petrec o vacanta, dar pe care am refuzat-o din diverse motive. Culmea, pentru alte 27 de tari din Africa e nevoie de viza.

Unde NU putem calatori fara viza

Am aflat acum ceva timp de la o prietena ca nu putem calatori in Rusia fara viza. Am fost uimit, la fel cum au fost si cei carora le-am spus de chestia asta. Mi-a fost recomandata o vizita la Moscova si poate o sa ajung vreodata, desi nu tin mortis.

Australia e o alta destinatie interesanta dintre cele 57 de tari pentru care avem nevoie de viza. Dar pare atat de departe, inca nici macar n-am cautat sa vad pretul unui bilet de avion.

Vietnam-ul trebuie vizitat. E o tara in care nu te poti duce fara o documentare temeinica in prealabil - daca vrei sa o simti cu adevarat. Acolo nu te ajuta Google Maps, ci mai degraba Marguerite Duras.

China si India ne cer vize, dar asta nu ma deranjeaza deloc. Pai indieni avem si noi. O prietena s-a plimbat de una singura, cu rucsacul in spate, prin toata China si i-a placut. Mie mi s-ar parea un calvar.

Parerea mea e ca nostalgicii (ca mine) ar trebui sa vada Cuba. Nu neaparat cei care au o idioata nostalgie dupa comunism, ci mai degraba cei care suspina dupa copilarie - in cazul in care anii copilariei tale au fost inainte de '89.

SUA. Daca nu se scot vizele pana imi vine mie gandul sa o vizitez, o sa-mi incerc norocul la interviu.

Blah, blah, blah