De ce nu se mai uita lumea la ecran cand vede un film

De ce nu se mai uita lumea la ecran cand vede un film? Sau un serial, ca situatia e similara.

Foarte multi isi pun filme sau seriale ca fundal pentru o alta activitate. Si nu ma refer numai la coborat ochii in telefon, care deja a devenit o maladie asemanatoare Covidului, ci la activitati mult mai complexe: facut mancare, calcat rufe sau chiar lucrat la computer.

In 1993, cand a fost lansat filmul "Schindler's List" in cinematografe, regizorul Steven Spielberg a insistat ca in salile de cinema unde aveau loc proiectiile sa nu se intre cu floricele sau cu suc. In felul acesta, oamenii nu erau distrasi de la subiect de vreo bucata de popcorn cazuta pe jos sau de zgomotul facut de ceilalti "comeseni". Un film care aborda o tema atat de importanta era pur si simplu incompatibil cu molfaitul.

Din ce in ce mai multa lume alege sa manance in timp ce se uita la un film sau cand vad un episod din serialul preferat. Mai mananci, mai razi putin, te mai ridici sa pui sare sau sa te usurezi. Oricum, ce-ai pierdut? Nimic important. E pur si simplu o lipsa de respect fata de tine, in primul rand - atat fata de corpul tau si de mintea pe care (poate) o ai, dar si fata de munca unor zeci, sute sau mii de oameni angrenati intr-o astfel de productie.

Cand am mai avut acest punct de vedere in discutiile cu prieteni, mi s-a spus ca nu toate filmele sunt ca "Lista lui Schindler". Ca unele sunt usurele, pur si simplu iti pui creierul pe pauza si te uiti cum se impusca unii pe ecran. Raspunsul meu a fost, invariabil, o intrebare: de ce iti doresti sa vezi astfel de esecuri cinematografice, pelicule facute in bataie de joc la care te uiti, la randul tau, in bataie de joc? Mai bine te hranesti in liniste, savurezi mancarea si stai linistit, cu gandurile tale, daca exista.

"Lista lui Schindler" a fost difuzat in premiera in Romania de Antena 1, pe 8 mai 2004. Conform clauzelor contractuale impuse de acelasi regizor, televiziunea s-a angajat sa nu difuzeze reclame sau promo-uri pe intreaga durata a filmului. Imi amintesc ca au fost calupuri generoase de chips-uri, detergenti si telefonie mobila inainte si dupa film, dar pe durata celor 195 de minute ne-am putut concentra pe povestea lui Oskar Schindler. Si a fost una dintre cele mai placute experiente pe care le-am avut in fata micului ecran.

4 comentarii

 1. 1 Dec 2021 la 21:38

  Nu stiam ca Spielberg a fost asa de strict cu proiectiile filmuluu. Asta explica episodul din Seinfeld :) https://youtu.be/SRu2DQb6n0E

 2. 1 Dec 2021 la 22:41

  Nu cred ca fazele din Seinfeld au legatura cu strictetea lui Spielberg, ci mai degraba cu faptul ca ei sunt evrei.

  Mi-ai facut pofta sa revad Seinfeld pentru ca imi dau seama ca am uitat muuulte faze, dar Netflix l-a ciopartit la 16:9 din 4:3 si am zis pas. Sper sa apara pe Blu-ray in formatul original, la un moment dat.

 3. 3 Dec 2021 la 11:27

  Cand am citit ca l-au ciopartit, m-am speriat, dar daca e vorba doar de format și au lăsat glumele în pace, eu sunt mulțumit ;-)

 4. 3 Dec 2021 la 11:44

  Un utilizator ager a gasit imediat atunci o problema cu acest crop, deci nu au lasat glumele in pace 100%:

  Aceleasi probleme au fost si la Simpsons si pana la urma s-au rezolvat cu introducerea versiunii 4:3 ca optiune alternativa. Sper ca acelasi lucru sa se intample, la un moment dat, si la Senfeld.

Blah, blah, blah