Cumparaturi cu "bani ficsi"

Cand eram mic, ma trimitea mama la cumparaturi cu banii calculati. Erau vremuri grele, imediat dupa revolutie, si copiii mai cheltuiau restul de la paine pe gume si suc la pahar. Pentru a preintampina astfel de cheltuieli nedorite, eram trimisi la cumparaturi cu "bani ficsi".

Pe masura ce trecea timpul, unii "mai smecheri" au inceput sa-si tina banii in portofel, aveau la ei sume ce acopereau cheltuielile pe o saptamana. Desigur, nu-si cumparau mai nimic, dar se distingeau in orice clipa de cei care fugeau pana acasa sa ceara bani de suc.

Odata cu ameliorarea nivelului de trai, obiceiul banilor ficsi a disparut. Parintii au inceput sa lase copiilor restul - banii ramasi de la cumparaturi. Se strangeau hartiile in pusculita si monezile in sticle de 2 litri. Usor-usor, au disparut si pusculitele. Acum, pur si simplu, copilul cere de la parinti cand si cat are nevoie: da-mi, tata, da-mi, mama.

Adevarata criza, adica cea care se infiripa de la inceputul anului, reinvie necesitatea banilor ficsi. Nu-ti mai poti permite cumparaturile pe care cu cateva luni inainte le faceai fara sa te gandesti. "Ia si d-aia, ca parca nu mai avem" era o replica comuna in supermarket-uri. Si ca sa nu-ti mai faca cu ochiul diverse produse care nu se aflau pe lista de cumparaturi, cel mai bine e sa te duci la piata cu bani ficsi.

Gandurile mele nu sunt pentru oricine. Exista intotdeauna oameni care stau cu chirie in garsoniere mizere, dar au masini de zeci de mii de euro la scara si mananca la restaurant. Vor continua sa existe si cei care pleaca cu cosul plin din hypermarket, cu produse de 3-400 de lei cumparate in 20 de minute. Dar pentru cei care au plecat de jos, de la salarii de nimic, si care abia in ultimii 5-6 ani au reusit sa-si satisfaca nevoile de zi cu zi, va fi greu. Dar nu cel mai greu, pentru ca sunt oameni care au trecut prin comunism, au 20 de ani de "capitalism" si au vazut de toate la viata lor. Cel mai greu va fi pentru cei care au acum 20 de ani sau mai putin, care au crescut cu McDonald's, Coca-Cola, cluburi si iPhone. Pentru ei, conceptul de bani ficsi se identifica cu saracia lucie.

3 comentarii

  1. 13 May 2010 la 06:55

    Adevarata concluzia.

  2. 17 May 2010 la 00:51

    Da, ma, bine, ca mie-mi da mama 50 de lei cand ma trimite sa iau paine, ca "nu mai stie exact cat e"

  3. 17 May 2010 la 12:10

    nu luam in seama cazuri izolate, ci marea majoritate.

Blah, blah, blah