Cum obtii numarul EORI ca sa nu platesti suprataxa la DHL

La finalul anului trecut am primit un colet din SUA si a trebuit sa ma lovesc, din nou, dupa foarte mult timp, de taxele vamale si complicatiile importului din afara UE.

Valoarea coletului si a transportului, cumulata, nu depasea echivalentul a 150 de euro, ceea ce inseamna ca trebuia sa platesc numai TVA. Atentie, TVA-ul se plateste pe intreaga valoare (colet+transport). Nu am inteles niciodata de ce platesti, la import, TVA la valoarea transportului, dar asta e legea. Mai in detaliu:

  • pentru o valoare mai mica de 10 euro - nu se percep taxe
  • intre 10 si 150 de euro - se plateste doar TVA
  • peste 150 de euro - se plateste si TVA, si taxe vamale

Cand a ajuns coletul in vama, DHL-ul mi-a trimis un email kilometric, din care reiesea ca trebuie sa le transmit factura tradusa, ca sa inteleaga domnii de la vama ce contine, dar si faptul ca am nevoie de un anume numar EORI, un fel de numar de inregistrare in analele vamii pentru a putea plati taxele vamale. Desigur, acest numar EORI se obtine complicat, dar DHL-ul, in marinimia lor(!), se ofera sa intermedieze plata taxelor vamale pentru mine. Numai ca ajutorul DHL-ului vine contra-cost: 100 de lei (pret cu TVA). Mi se pare un pret exagerat, avand in vedere ca valoare coletului poate fi de 15 dolari.

Pentru ca mi-am obtinut, intr-un final, numar EORI, voi scrie un mic tutorial pentru ca toti cei carora le vine cate-un mic colet din afara UE prin DHL sa nu mai fie excrocati de marea companie de transport.

Ce este numarul EORI?

Numarul EORI este un numar unic in Uniunea Europeana, pe care autoritatile vamale il atribuie persoanelor fizice sau juridice, dupa caz, in vederea utilizarii la toate operatiunile vamale derulate de acestea pe intreg teritoriul Uniunii Europene. Mai exact, e numarul cu care figurezi in baza de date a vamilor si in baza caruia poti sa faci plata taxelor de import pentru colete primite din afara UE.

Daca vrei sa-ti obtii numarul EORI, intri pe site-ul Vamii. In dreapta ai link-ul catre Sistem informatic. Aici gasesti cateva link-uri importante:

  • manual de utilizare actualizat in data de 26.05.2014 - merita parcurs, desi e enorm si prost explicat. Primele 16 pagini sunt importante pentru obtinerea numarului EORI
  • cerere atribuire numar EORI IMPORTANT - este cererea in sine, dar pe care o deschizi numai dupa ce instalezi varianta lor de Java de la link-ul de dedesupt
  • client Java pentru EORI - numai cu varianta asta merge si numai pe Internet Explorer, cel putin pentru mine (care sunt pe Windows 7 64biti). E o varianta veche de Java, e sistemul romanesc. Exista si oameni carora le-a mers pe alte browsere, mie nu

Dupa ce s-a instalat versiunea lor de Java si ai parcurs primele pagini din manual, poti deschide cererea de atribuire, care e o fereastra Java cu multe campuri mai mult sau mai putin clare. Desi ele sunt explicate in manual, o sa incerc sa le discut pe cele mai neclare:

Catre
D.R.A.O.V. din judetul tau sau, in caz exceptional, una din celelalte unitati listate absolut aleator in acel meniu.

1. Solicitant
Nume scurt: Nici acum nu stiu ce inseamna asta, eu am scris ALEX.
Solicit nr. EORI pe perioada: 03.01.2019 - 01.01.2025. Asta am scris eu, adica de la data in care faci cererea pana in ziua cand expira buletinul. Atentie: nu ma sunati pe 1 ianuarie, nu e ziua mea atunci, am trecut datele ca exemplu :)

2. Adresa sediului social / resedinta
Valabilitate - inceput: ziua in care faci cererea.
Valabilitate - sfarsit: am lasat necompletat.

3. Numarul (numerele) de identificare TVA
Am lasat totul necompletat pentru ca sunt persoana fizica.

4. Statutul juridic
Am lasat totul necompletat pentru ca sunt persoana fizica.

6. Tipul de persoana: 1
Adica persoana fizica.

10. Acordul pentru publicarea datelor cu caracter personal
Eu am zis NU pentru ca am inteles ca daca esti de acord, iti publica datele pe nu-stiu-ce site international si n-am vrut asta. Acest punct nu-ti afecteaza obtinerea numarului EORI.

11. Lista documentelor atasate
Trebuie sa atasezi un scan dupa buletin. Am scanat buletinul, l-am salvat PDF si l-am atasat.

Trebuie sa ai grija pe ce butoane apesi pentru ca sunt niste pictograme complet neclare si prima data am apasat aiurea, cererea s-a dus in draft si a trebuit sa-i sun ca sa-mi stearga cererea din server. Nu mai povestesc cat a durat :) Deci recomand parcurgerea primelor 16 pagini din manual.

La final, daca ai facut toti pasii si ai trimis cererea cu succes, ti se deschide un PDF, il printezi si il semnezi, dupa care il trimiti pe mail la regionalaJUDETULUI-TAU@customs.ro impreuna cu buletin scanat. Sugerez sa pui la subject numarul cererii si data.

Daca exista nelamuriri, cauti adresa de email sau numarul de telefon pentru regionala de care apartii consultand lista cu datele de contact pentru toate birourile vamale. La Bucuresti chiar a raspuns cineva repede, dar era inceput de an si poate ca nu erau ingropati in treaba.

In teorie, e un chin foarte mare sa obtii numarul EORI, dar avantajul e ca o sa-l ai mereu si nu dai 100 de lei de fiecare data la DHL. Trecand peste faptul ca tehnologia de obtinere a numarului EORI e invechita, per ansamblu lucrurile se misca destul de repede.

Dupa ce obtii numarul EORI, il comunici celor de la DHL, iar ei iti vor transmite taxele de import si modurile de a face plata: prin virament bancar, in contul de Trezorerile indicat, sau in numerar, la casieria biroului vamal respectiv. Daca optati pentru plata prin virament, prin internet banking, scoateti un extras al tranzactiei in PDF si il trimiteti prin email celor de la DHL. Daca faceti plata la casierie, scanati chitanta si o trimiteti la DHL. Dupa ce primesc dovada platii, va vor trimite coletul. In felul acesta veti vedea ca un colet trimis cu avionul face 2 zile din SUA pana in vama romaneasca si inca 12 zile pana la voi acasa.

Mult succes!

16 comentarii

  1. 25 Feb 2019 la 10:52

    Yay, ma bucur ca ai pus asta pe blog! Macar sa fie public daca tot te-am bazait degeaba pentru ca desteptii nu s-au obosit sa schimbe textul standard in mail...

  2. 25 Feb 2019 la 20:22

    daca tot l-am scris, am zis ca poate isi face lumea o idee si nu mai da taxa de jmecher la DHL :)

  3. 15 Dec 2020 la 12:09

    Buna, ai idee daca acest comisionul DHL poate fi evitat cu acest eori si in cazul unul colet cadou trimis din America de catre o persoana fizica catre o alta persoana fizica?

  4. 15 Dec 2020 la 13:16

    In cazul in care se percepe taxa de la DHL, atunci aceasta metoda ar trebui sa functioneze si in cazul in care expeditorul este persoana fizica. Practic, daca ai primit mailul de la DHL cu toate informatiile (cel cu varianta 1 si varianta 2), atunci obtinerea unui EORI tesalveaza de taxa.

  5. 14 Jan 2021 la 22:12

    Multumim. Am reusit sa obitin numar EORI pentru o comanda din UK, am trimis catre DHL, inteleg ca o sa imi trimita ei ce am de plata catre trezorerie?

  6. 14 Jan 2021 la 23:11

    Da, daca e ceva de plata vei fi instiintata. Prima data cand am citit "UK" m-am gandit de ce e nevoie de EORI pentru UK... uitasem de Brexit :))

  7. 3 Sep 2021 la 13:03

    Bună. În cât timp se obține codul EORI după ce ai trimis mailul cu datele?

  8. 3 Sep 2021 la 13:38

    Angy, in 24-48 de ore maximum. Sa stii ca raspund destul de repede.

  9. 25 Sep 2021 la 11:47

    Salut. Super! M-am lovit si eu de aceasta problema, de m-au ambitionat cei de la DHL sa imi scot numar EORI. Acum detin numar EORI, dar tot imi cer cei de la DHL sa ii imputernicesc pe ei sau sa platesc eu TVA-ul catre biroul vamal. Cum as putea plati TVA-ul catre biroul vamal, astfel incat DHL sa imi livreze coletul?? Ai trecut prin asta?
    Mersi.

  10. 25 Sep 2021 la 13:18

    Salut, Arpad. Ma bucur ca te-ai ambitionat, cei de la DHL se bazeaza pe lipsa de timp si de chef a oamenilor pentru acea taxa.

    Legat de imputernicirea pe care o cer, cred ca este vorba de acest document, pe care probabil l-ai primit in mailul initial de la ei:

    https://www.pinkish.ro/wp-content/uploads/2021/09/imputernicire-DHL.png

    Eu am completat zonele galbene si am bifat casutele de jos exact ca in imagine. Daca cumva e vorba despre un alt document, teoretic l-ai primit deja pe mail si este ceva similar. Daca nu, cere-le mai multe detalii, inclusiv modelul de imputernicire pe care trebuie sa-l completezi.

    Spor!

  11. 25 Sep 2021 la 18:53

    Le-am cerut si lor detalii, desigur. Am zis ca daca ai trecut prin asta, ma pui in tema :), sa stiu la ce sa ma astept. Nu inteleg catre cine si cu ce detalii trebuie sa platesc TVA-ul = numar colet, valoare colet, factura, numar EORI, etc. .

  12. 25 Sep 2021 la 19:17

    Ei trebuie sa-ti ofere toate aceste informatii, e obligatia lor. Teoretic, ar trebui ei sa incaseze si sa plateasca mai departe si sa faca asta fara nici un comision. Sper sa fie un proces cat mai simplu, ca rapid nu e niciodata.

  13. 26 Aug 2022 la 13:10

    Acum au un tutorial destul de explicit. Încercați.
    https://www.customs.ro/
    EORI
    >> Sistem informatic
    01. Tutorial EORI persoane fizice - Vizionati acest tutorial!!!
    02. Apoi completați - Cerere atribuire EORI

    Număr telefon în cazul când greșiți 0232 208 300 (cereți la informatizare)

  14. 26 Aug 2022 la 13:45

    PIP, multumesc pentru informatii. Mai demult era un alt filmulet, vad ca acum s-a actualizat, iar procedura pare mai simpla decat in trecut.

  15. 18 May 2023 la 19:29

    Multumesc pentru informatiile furnizate in articol!

    Tutorialul de pe custom.ro se poate accesa direct

    Urmeaza sa primesc un pachet din UK. Sunt curios care sunt taxele vamale... sper sa primesc informatiile de la DHL.
    La inceput am vrut sa-i las pe ei sa se ocupe, insa modul sictirit in care mi-au raspuns la telefon m-a facut sa incerc singur.

  16. 18 May 2023 la 20:41

    Da, la capitolul Customer service sunt absolut jalnici. Asta m-a facut si pe mine sa-mi iau numar EORI si sa nu le mai dau "taxa de jmecher". Bafta cu coletul tau!

Blah, blah, blah