Cu mintea in cloud

Sa ma lamureasca cineva si pe mine, ca nu mai inteleg nimic.

O piesa de pe viitorul album Aerosmith, intitulat "Music From Another Dimension", a scapat pe net. Se pare ca e o inregistrare la calitate foarte buna, (o) varianta de studio a piesei "Street Jesus".

Piesa a fost urcata de un anume utilizator pe soundcloud.com. Acelasi utilizator (sau, poate, un altul) a urcat-o si pe youtube. O gramada de oameni au ascultat piesa, in timp ce eu... dormeam, probabil. Asta are mai putina relevanta.

Dupa o perioada de cateva ore, piesa a fost stearsa de pe respectivele servere de catre cei care se ocupa cu protejarea drepturilor de autor - perfect corect. Aici intervine, insa, mirarea mea, pentru ca piesa nu a mai aparut pe nicaieri. Cu alte cuvinte, singurele link-uri care exista pe internet sunt cel de pe soundcloud si cel de pe youtube, ambele nefunctionale.

Sa recapitulam, simplificat: cineva urca un mp3 pe net si zeci (sau sute, sau mii) de oameni asculta melodia respectiva. Cum se face ca nimeni nu a salvat-o? Iar daca a salvat-o cineva, de ce n-o mai urca nimeni pe nicaieri?

Am multi prieteni care citesc aceste randuri si ii rog in modul cel mai frumos cu putinta sa-mi dea un semn, intr-un comentariu, pe mail sau la telefon. Sa-mi explice ei de ce se intampla asta, pentru ca mie imi da cu virgula orice rationament.

Cineva trebuie sa ma ajute sa inteleg cum gandeste lumea de pe internet, pentru ca se pare ca degeaba stau jdemii de ore zilnic, ca sunt pafarist rau. Un mic exemplu: am cautat in ultimii ani, din cand in cand, coloana sonora de la serialul "Gilmore Girls" si tot ce am gasit au fost cateva mp3-uri, nimic complet si in nici un caz lossless (ex. FLAC). Asa ca am hotarat sa cumpar CD-ul (vreo 30 de dolari cu tot cu transport) si sa postez aici piesele in format FLAC. Asta ca sa nu mai zic cat de greu am facut rost de piesa din reclama "Groupama - Visul" (Nadia Trohin - Prisoniere dans la nuit) s.a.m.d.

Oameni buni, cam cat de dificil e sa dai ceva mai departe? Acum e momentul sa recomand tuturor filmul "Pay It Forward". Ideea e sa dai mai departe ce ai obtinut, ca un fel de a-i multumi celui de la care ai luat ce iti doreai. Sa fie vorba de lene, de nesimtire, de nepasare? Sau oamenii chiar cred ca tot ce ajunge in cloud ramane acolo pentru totdeauna?

In astfel de momente imi vine sa-mi bag picioarele si eu si sa nu ma mai agit pentru nimeni si nimic. Apoi realizez ca n-as face decat sa ma alatur turmei de oameni nepasatori si ma opresc, oftez si merg mai departe. Imi amintesc cu placere de schimburile de CD-uri si DVD-uri pe care le-am facut cu oameni din tara si din strainatate de-a lungul timpului. Acei oameni au si chestii offline, au stocat una-alta pe harduri externe sau discuri optice. Pentru zile negre, fara cloud. Sau poate ca acele fisiere nu-si au locul in cloud, din motive lesne de inteles.

Problema nu e ca suntem inconjurati de incompetenti, ci ca uneori ajungem sa depindem de ei.

5 comentarii

 1. 3 Sep 2012 la 12:43

  Mda :(

  PS - A ramas un comentariu de-al meu cu 2 link-uri agatat pe undeva pe drum la o postare din categoria Aerosmith. The bad boys have new toys!

 2. 3 Sep 2012 la 22:37

  să știi ca eu am dat-o mai departe pe nadia. și o dau când mi-o cere oricine. numai că n-am pus-o nicăieri online, recunosc. bine c-o găsiși anyway. îmi pare rău că probabil n-o să fiu în stare să te răsplătesc pentru piesa aia ever. nu mai vorbesc de lemnul de vineri. e clar, vin să-ți fac curat.

 3. 5 Sep 2012 la 02:31

  dupa ce am facut rost de piesa, m-am linistit. e prea misto :) dar frustrarea latenta ramane... of.

 4. 5 Sep 2012 la 13:44

  The entitlement runs deep with you ... nu văd de ce "ar trebui" să facă cineva ORICE pentru beneficiul altor necunoscuţi, fără plată. A, că ar fi frumos, da. Ar fi drăguţ să se întâmple, sigur. Dar nu "ar trebui".

 5. 6 Sep 2012 la 12:32

  "Ar trebui" la fel cum ar trebui sa zici multumesc, desi nu e obligatoriu. Dar tu ai dreptate gramatical.

Blah, blah, blah