Cresterea numarului platformelor de streaming incurajeaza pirateria

In urma cu cativa ani se tot vorbea ca filmele si serialele sunt piratate pentru ca nu exista alternative legale de vizionare online. Oamenii s-au saturat de programul TV si reclamele aferente si isi doresc sa vada continutul preferat online si on-demand.

Dupa ce si-a cladit o librarie cat-de-cat acceptabila si a inceput sa investeasca si in productii proprii, Netflix a fost raspunsul pentru toti cei care piratau pentru ca nu existau alternative reale care sa le ofere continutul dorit. Netflix 'a explodat' odata cu primul sezon al serialului "House of Cards" in 2013, cand toate episoadele au fost lansate in aceeasi zi pe plaftorma online. Din acel moment, Netflix a continuat sa creasca si am auzit multi prieteni spunand ca "timp sa ai, ca pe Netflix gasesti orice si nu te plictisesti".

In paralel, mai existau deja sau s-au lansat intre timp platforme de streaming precum Hulu, Amazon Prime sau HBO GO. Si au prins si astea pentru ca ofereau, la randul lor, atat continut tert, cat si productii proprii. Si oamenii se gandeau ca se pot abona la 2-3 platforme ca sa aiba acces la aproape tot ce era de vazut pe net.

Odata cu succesul primilor aventurieri, au inceput sa apara ciupercile dupa ploaie, iar acum lista platformelor de streaming e foarte lunga: Netflix, Hulu, Amazon Prime, HBO Now/Max/GO, CBS All Access, Apple TV+, Disney+, NBC Universal Peacock. Unele se vor lansa in zilele viitoare sau in 2020 si e posibil sa mai apara si altele, ca au vazut ca e loc pe piata. Din pacate, insa, nu e chiar asa.

Pe masura ce continutul media de calitate (seriale, filme sau chiar evenimente sportive) va continua sa se imparta intre diversi jucatori din piata, utilizatorul de rand va fi tentat sa revina la vechile metehne: va alege sa pirateze. E misto sa stai pe canapea si sa navighezi relaxat din telecomanda, dar vor fi putini cei care vor alege sa cotizeze la mai mult de una, doua, maximum trei platforme de streaming. Si cum fiecare platforma va dori sa iasa in fata cu propriul continut de calitate pentru a-si atrage abonati, cinefilii vor gasi cate un serial misto sau filme de calitate pe fiecare platforma. Iar in loc sa dea 10 euro pentru fiecare abonament, vor alege 'sa descarce de pe net' filmele sau serialele preferate.

Blah, blah, blah