Cele mai bune filme spaniole din toate timpurile

Dupa o discutie cun prieten care sublinia calitatea filmelor spaniole, am cautat pe site-uri din Spania un top recent de tipul "Best movies of all time". Si am gasit o lista facuta la finalul lunii ianuarie de o publicatie locala din Spania. Unele le-am vazut deja, altele le stiu si le am pe lista de vizionat, iar de unele chiar nu am auzit niciodata.

Lista nu are cap si coada, nu e unul mai bun decat celalalt, dar impreuna reprezinta, in opinia spaniolilor, crema cinematografiei din tara lor.

Vizionare placuta!


"Abre los ojos" (1997)

Scenariul: Alejandro Amenabar ("The Others"), Mateo Gil
Regia: Alejandro Amenabar ("The Others")
Cu: Penelope Cruz, Eduardo Noriega ("The Last Stand", "Vantage Point", "The Devil's Backbone")

Un film cu actori care joaca extrem de bine. Din pacate, povestea este prea complicata si usor neclara pe tot parcursul filmului. Alejandro Amenabar a scris mediocrul "Tesis", despre care am comentat mai jos, dar si capodopera "The Others", care initial trebuia sa fie un film cu actori spanioli. Poate la un moment dat voi viziona si remake-ul american al lui "Abre los ojos", "Vanilla Sky", in care joaca si Penelope Cruz.


"Todo Sobre Mi Madre" (1999)

Scenariul: Pedro Almodovar
Regia: Pedro Almodovar
Cu: Penelope Cruz, Marisa Paredes ("The Devil's Backbone", "The Skin I Live In")

Filmul e considerat una din capodoperele lui Almodovar. Din pacate, Almodovar nu se pliaza pe gustul meu. Am vazut "La piel que habito", "Volver" si cred ca si altele pe care nu mi le amintesc acum. Mintea lui Almodovar e extrem de originala, dar povestile lui cauta mereu frumusetea in grotesc, de cele mai multe ori cu ajutorul lui Penelope Cruz si Antonio Banderas.


"El Espiritu de la Colmena" (1973)

Cu: Fernando Fernan Gomez ("Todo sobre mi madre"), Ana Torrent ("The Other Boleyn Girl", "Tesis")

Ana Torrent e un copil talentat, dar filmul e greu de urmarit. Dupa 30 de minute, adica o treime din film, in care au avut loc numai doua scene importante, am decis sa-l opresc. Nu inainte de a viziona o scena de 125 de secunde(!) in care regizorul ne arata un prim-plan cu chipul adormit al sotiei in timp ce sotul ei se pregatea de culcare. Practic, vedem o femeie care dormea, auzim un barbat care se dezbraca si se baga in pat, dar pe el nu-l vedem. Dupa care... fade to black! Asa ceva poate era interesant in 1973, dar mie nu mi-a transmis nimic in 2019.


"Los lunes al sol" (2002)

Scenariul: Fernando Leon de Aranoa ("Princesas"), Ignacio del Moral ("Planta 4a")
Regia: Fernando Leon de Aranoa ("Princesas")
Cu: Javier Bardem

Un film cu adevarat excelent. E trist, e comic, e despre viata. Un fel de "The Full Monty" fara atat umor si cu mult mai mult realism. E povestea unor oameni adevarati, drama unor angajati care au fost concediati in masa la o varsta la care angajarea sau recalificarea profesionala sunt dificile sau chiar imposibile.


"Hable Con Ella" (2002)

Scenariul: Pedro Almodovar
Regia: Pedro Almodovar
Cu: Javier Camara ("Lucía y el sexo"), Geraldine Chaplin

Cu acest film, Almodovar a castigat Oscarul pentru cel mai bun scenariu in 2003. O poveste interesanta, spusa lent, cu mare atentie la detalii. Filmul propune o interesanta dilema morala si poate genera lungi discutii intre cinefili.


"Tesis" (1996)

Scenariul: Alejandro Amenabar
Regia: Alejandro Amenabar, Mateo Gil
Cu: Ana Torrent, Fele Martinez ("La mala educación", "Abre los ojos")

Un film ok, poate chiar slabut. Un thriller bun pentru anii '90, dar nu stiu de ce spaniolii considera ca e in top 10 al celor mai bune filme facute de ei. In timpul vizionarii mi-a fugit gandul la "8MM", un film american din 1999 cu un subiect asemanator, regizat de Joel Schumacher, care mi-a placut mai mult decat "Tesis".


"El Laberinto del Fauno" (2006)

Scenariul: Guillermo del Toro
Regia: Guillermo del Toro

Guillermo del Toro e genial, iar acest film ilustreaza perfect esenta artei cinematografice. E un film exceptional, atat de misto incat poate fi apreciat de absolut oricine. Povestea e emotionanta si e transmisa atat de frumos, incat e imposibil sa nu ajunga direct la inima privitorului. L-am revazut de curand in 4K si e o experienta unica. Daca nu l-ati vazut, cautati-l, pentru ca merita!


"El Bola" (2000)

Cu: Juan Jose Ballesta ("Planta 4a")

Povestea filmului este interesanta, dar nu vad cum acest film ar putea fi intre cele mai bune 10 filme spaniole din toate timpurile. Orice as spune despre film poate fi considerat 'spoiler', asa ca o sa ma rezum in a spune ca exista filme romanesti pe teme asemanatoare care il surclaseaza.


"La comunidad" (2000)

Cu: Carmen Maura ("Volver")

Titlul original - "Comunitatea", dar si cel in engleza - "Binele comun" ilustreaza perfect actiunea din acest film. O comedie neagra exceptionala, care merita vizionata daca aveti ocazia. Daca nu, cautati-o!


"Los santos inocentes" (1984)

Un film pe care l-am dus cu greu pana la jumate, apoi l-am abandonat. E foarte asemanator cu filmele romanesti din aceeasi perioada, poate si cu unele de dupa '90. Sunetul e bun in comparatie cu ale noastre, dar tabloul pe care ni-l arata e specific Spaniei si nu m-a miscat cu nimic povestea din film. Poate e altfel pentru cei care au trait vremurile respective. Unii il lauda excesiv pe IMDb, insa mie nu mi-a transmis nici un fel de emotie.

Blah, blah, blah