Discutam deunazi cu un prieten microbist care sustine ca vorbim de derby (sau derbi, in romana) in fotbal atunci cand doua echipe sunt rivale intr-o anume zona geografica. Practic, conditia pentru un derby ar fi proximitatea geografica.
Am incercat sa-l contrazic pentru ca nu vad de ce un meci intre doua echipe de fotbal ar fi derby, indiferent de istoric si geografie, daca ele nu sunt de valori apropiate la momentul desfasurarii partidei. Si pentru ca nu aveam argumente, am suspendat discutia pana apuc sa ma documentez.
Cuvantul "derby" isi are originile in secolul XIX (prin 1830 si ceva), cand Lordul Stanley, al doisprezecelea Conte de Derby, a avut onoarea de a numi prima cursa de cai organizata vreodata: Derby Stakes. In timp, cuvantul derby a devenit substantiv comun, fiind folosit oricand era vorba de o cursa de cai, pentru ca mai apoi sa fie folosit pentru orice intreceri sportive care ofereau premii castigatorilor.
Aceste derby-uri nu aveau nici o legatura cu proximitatea geografica a participantilor, fapt evidentiat si in dexonline, unde explicatia cuvantului derbi pentru cazul de fata este "intrecere sportiva de mare importanta ai carei participanti sunt de valori foarte apropiate".
Am gasit si o explicatie mai clara tot la englezi:
These days a derby is not necessarily a match between two teams from the same town, but just the nearest and bitterest local rivals. To qualify, the two teams in question need to have some prospect of ever playing each other on a regular basis (for example, Newcastle United and Gateshead are not considered great local rivals despite being closer together than Newcastle and Sunderland, as the clubs are too many divisions apart).
Acum astept cu interes urmatorul Manchester derby din Premier League!