Ce antivirus recomanzi?

Aud cu recurenta intrebarea din titlu si de fiecare data dau acelasi raspuns: in cazul in care se doreste o varianta gratuita, atunci folositi cu incredere Kaspersky Security Cloud Free, iar daca preferati o solutie mai complexa, aceasta costa aproximativ 100 de lei/an si se numeste Kaspersky Internet Security. E simplu.

De multe ori, atunci cand fac recomandarea de mai sus, se intampla sa aud o placa veche de peste 20 de ani, din vremea cand AVP (prima denumire a lui Kaspersky Antivirus) era singurul soft care putea scoate virusul CIH. Cate un utilizator cu experienta in computere imi spune ca exista o problema cu faptul ca mananca foarte multe resurse, atat KAV, cat si KIS. Practic, ei evita cea mai buna protectie pentru ca nu pot privi tabloul pe de-a-ntregul: daca nu folosesti Kaspersky, vei folosi unu, doua sau mai multe softuri care totalizeaza functiile din KIS si consuma, insumat, cel putin tot atatea resurse.

Personal, nu folosesc suita Kaspersky pentru a proteja PC-urile pe care le utilizez. Am optat pentru NOD32 de la ESET si Malwarebytes (fostul Anti-Malware). Am ales aceasta combinatie pentru ca o consider superioara suitei Kaspersky, dar nu ca ocupare a resurselor, ci ca detectie versus false positives. In schimb, pentru incepatori sau cei care nu vor sa cunoasca cele mai amanuntite setari ale software-ului, recomand cu caldura solutia Kaspersky.

Nu am folosit niciodata nimic de la Bitdefender, asa ca nu ma pot pronunta asupra calitatii produselor lor. In schimb, majoritatea celorlalti jucatori de pe piata sunt praf: Avast, AVG, Avira, F-Secure, McAfee, Microsoft, Norton, Panda, TrendMicro, Comodo, Symantec, Sophos...

Blah, blah, blah