Catalin Tolontan iti arata o fata a lui Gigi Becali

Acum cateva saptamani, desi nu-i furase masina, ci doar ii daduse o replica lui Gigi Becali, Constantin Iacov era s-o incaseze. Episodul s-a petrecut la stadionul din Brasov.

Becali il socoteste pe Iacov, fost presedinte la FC National, sursa de la care a inceput ceea ce oamenii de fotbal numesc "prigoana procurorilor". Gigi si-a asmutit bodyguarzii, in vazul tuturor celor din zona vestiarelor. "Daca nu intervenea brasoveanul Ioan Neculaie, gorilele lui Becali l-ar fi snopit pe Iacov", povestesc zeci de martori oculari.

De frica, nimeni nu-si mai aminteste momentul, desi e proaspat. Cronologic, momentul Brasov s-a petrecut dupa povestea care l-a bagat pe finantatorul din Pipera in arest. Cate astfel de episoade, ascunse de lasitatea publica, au mai existat?

In schimb, aproape toate posturile TV au aderat la retorica OTV, "televiziunea poporului care cere eliberarea lui Becali". Pe ecrane defileaza personaje care au mai multi ani de puscarie decat de viata matura. Ele acuza abuzurile statului, stat caruia i se cere "demisia".

Se revarsa canalele orasului, lojele oficiale ale stadioanelor si usile din spate ale cluburilor de noapte. Din limuzine cu geamuri fumurii, navalesc tipi imbracati in tricouri negre, cu lanturi de ancora la gat, subtil conectati la lumea politica, economica si mediatica a Romaniei. Ei umplu studiourile televiziunilor si striga in numele multimii: "FREE GIGI!".

Presiunea aceasta nu e decat inceputul. Pentru ca ei, de la Ioan Becali si pana la Marian Clita, ucigasul disidentului Gheorghe Ursu, vizeaza nu doar judecarea in libertate a lui Gigi Becali, ci compromiterea procurorilor si timorarea ireversibila a judecatorilor. In toate cazurile care-i privesc, in orice dosar asemanator. Am ajuns parca o minoritate, vorba galeriei dinamoviste, noi, "cei care il avem pe Patzaichin, nu pe Caiac".

Romanii au justificarea sa fie maniosi pe statul pe care-l finanteaza. Un stat slab. Gigi Becali insusi are dreptul sa se considere, pana la proba contrarie, inocent si e obligatia noastra sa-l privim ca pe un om nevinovat, atata vreme cat nu exista o hotarare judecatoreasca definitiva.

Ca jurnalist, mi-e greu sa inteleg de ce nu poate fi judecat in libertate. Procurorii sa-si protejeze martorii, iar de plecat, Becali nu pleaca nicaieri! Dar, dincolo de acest punct, ma despart definitiv de aceasta deversare televizata care expune statul anarhiei.

Un batran care nu a avut sansa sa apara la televizor spunea ca "regimul in care cel care guverneaza e poporul, si nu legea, nu este un regim de libertate". Pentru ca poporul ajunge sa se comporte ca un "monarh absolut". In democratie, nu se dau ordine an numele tuturor, ci exista reguli acceptate de toti! Dar pe cine intereseaza azi vorbele sale? Doar daca va aparea sub forma "SENZATIONAL, ARISTOTEL SE PREDA IN DIRECT!".

Becali nu are voie sa-si faca dreptate de unul singur. Ce se va antampla daca haita din care fac parte cei trei hoti ii va ataca si ea pe oamenii lui Becali pentru ca i-a impuscat si i-a batut? Poporul, in numele caruia urla si plang la televiziuni profetii distrugerii statului, se va trezi intr-o dilema: care gasca are dreptate? Iar noi toti, urmand aceasta logica, vom justifica armatele private si violenta urbana, care face bine la nervi, dar ne distruge orice reguli comune.

Ceea ce se intampla in aceste zile confirma dureros observatia unui filosof francez. Intr-o carte dedicata ideii de Occident, Philippe Nemo sustine teza antipatica potrivit careia statul de drept si libertatile individuale nu s-au nascut natural, ci sunt rodul unei lungi si dureroase constructii istorice. "Popoare diferite si-au asumat de bunavoie valori straine grupului lor de origine", observa el.

Asa s-au nascut tarile pe care azi le invidiem si la principiile carora dorim sa aderam. Tari in care se exclude actiunea de forta in afara legii si nu se recunosc decat mijloacele de drept. Daca ne-am lua dupa ce se petrece la televizor, romanii nu vor sa accepte legea.

E greu, e riscant si e impopular sa vii acum cu idei, in fata inflatiei interlopilor sau a celor care le sustin logica. Baietii astia stiu cu bata si cu tipetele. Te scuipa in direct daca nu esti de acord cu ei. OK, si de ce ar trebui totusi sa ne fie atat de frica? Ia sa ne mai lase cu amenintarile folosirii poporului-breloc!

"FREE GIGI" e treaba judecatorilor, nu a poporului. Daca el insusi vrea sa fie liber si nu mintit, amenintat si, in final, prizonier.

2 comentarii

  1. 6 Apr 2009 la 22:02

    Nu are dreptate, dar mi-e ataaat de lene sa dezvolt. Daca vrei, o fac intr-un post separat.

  2. 6 Apr 2009 la 22:10

    poti s-o faci pe forum, fa un topic ceva.

Blah, blah, blah