Arhitect din carti

In timpul facultatii m-am lovit de tot felul de probleme - e parerea mea ca arhitectii sunt grei de cap. Sase (6) ani de zile studiezi tot felul de vile de prin SUA, Europa de vest si Japonia, din tari cu o clima si obiceiuri complet diferite de ale noastre. Si ajung sa-ti placa tot felul de chestii care pur si simplu nu se aplica la noi.

Dupa revolutie, jumatate din oamenii care locuiau la bloc au ales sa-si inchida balcoanele. Nu mai voiau sa dea zapada iarna, puteau folosi spatiul inchis pentru depozitare, pentru butoaiele cu varza si cu muraturi. Asa ca nu ma asteptam ca si acum, la mai mult de 20 de ani de la revolutie, sa vina arhitecti cu proiecte cretine, de parca ar construi hoteluri in Florida. Pentru a clarifica problema, iata exemplul de mai jos:

balcon

Proprietarul de la etajul 1 nu a avut atatea mii de euro incat sa-si inchida tot balconul, dar tot a facut ceva cu porcaria aia de balustrada. Vecinul de la 2 si-a inchis, ca tot romanul, balconul. Si pentru ca arhitectul probabil a considerat ca asa ceva n-o sa se intample niciodata, ajungem sa vedem asemenea imagini grotesti.

Ma gandesc ca atunci cand domnul arhitect (al proiectului dupa care a fost construit blocul din imagine) a prezentat fatadele, "dadeau bine" umbrele si zig-zag-ul idiot al peretilor. Foarte misto, dar la romanul de rand s-a gandit cineva? Cum tot se incheie contractele inainte de a se construi blocul, poate ar trebui intrebati proprietarii daca vor inchide sau nu balconul, ca sa nu mai avem probleme de genul asta.

In incheiere, o singura concluzie: cainele latra, ursii merg. Facultatea de Arhitectura e stat in stat si toti considera ca ei sunt cei mai destepti. Partea proasta e ca-i strica pe studentii nevinovati care intra cu speranta pe poarta facultatii "Ion Mincu".

4 comentarii

 1. 22 Mar 2011 la 22:14

  :)) ce memorie ai, fratele meu!

 2. 17 May 2012 la 13:27

  Frumos text......dar nu te gandesti ca arhitectii nu au nici o contributie la aceste inchideri minunate? Mai intai analizeaza situatia si apoi baga texte. Cine ti-a povestit ca studentii de la arhitectura studiaza doar case occidentale? Arhitectura facuta pe hartie in proportie de 60% nu are legatura cu executia unor cretini de constructori care inventeaza din burta lor goala (sa nu zic creier) si voi analizati cu totul altceva decat munca arhitectilor. Daca organele abilitate ar controla cum zice legea executia dupa proiect, probabil 90% din constructii ar trebui demolate nefiind conforme cu proiectele. In locul tau as analiza mai bine frizeria, coafura, modelingul, fotbalul, etc......la care poate va pricepeti. Site de diletanti....

 3. 17 May 2012 la 16:39

  Nu vreau sa raspund la replica cu "diletantii", pentru ca ar deveni ceva personal.

  Vreau doar sa spun ca ideea din articolul de mai sus o pot sustine oricand, mai ales ca stiu ce proiecte nascocesc studentii de la Arhitectura. Romanul are nevoie sa-si usuce rufele intr-un balcon inchis, iar studentul e preocupat sa "dea bine" fatada pe hartie.

Blah, blah, blah