Adevarata Steaua, adevaratul Rapid

Mare euforie in asteptarea meciului din liga a patra dintre Steaua 2018 si Rapid 2018, adica CSA Steaua si AS Academia Rapid. Desi nostalgia e importanta la suporterii romani, chiar la romani in general, mi se pare ca se exagereaza destul de mult cu isteria in cazul acestei intalniri.

Armata se lupta de ani buni cu Gigi Becali pentru marca si palmaresul Stelei de dinainte de 2003. In paralel, mai multe echipe si-au adaugat "Rapid" in nume si vor sa cumpere marca si palmaresul defunctului club al lui Copos.

Eu sunt curios ce vor face cu ele.

"Haina face pe om" nu e valabil si in cazul fotbalistilor, ca degeaba joci in tricouri cu dungi alb-negre sau iti pui numele echipei Juventus, ca tot n-o sa joci ca Buffon & Co. E numai o strategie de marketing menita sa atraga nucleul dur al fanilor pentru a nu porni de la zero.

Practic, asta e singura varianta ca o echipa romaneasca sa mai stranga o mana de fani - sa aiba trecutul de partea ei. Infiintate (relativ) recent, echipe ca CFR Cluj, Astra sau fosta Urziceni n-au reusit sa atraga un grup loial de suporteri. Asa e in vremurile-astea, oamenii vin la stadion cand o echipa joaca cu Chelsea sau Sporting Lisabona in cupele europene, practic ca sa-i vada pe-ailalti. Meciurile din Liga 1 nu mai trezesc interes. Daca la meciurile lui Dinamo nu mai vine nimeni, cum sa joace Chiajna cu casa inchisa?

Lupta pentru sigla si palmares este, in fapt, goana dupa vanzarea de bilete la meciuri. Pentru ca merchandise nu exista la noi, palmaresul e scrijelit pe o tabla ruginita, iar sigla se umple de praf intr-o debara.

Blah, blah, blah