Aceleasi 24 de ore, la alt tarif

Prietenul problogger Hoinaru a scris despre un lucru pe care eu personal l-am resimitit de multe ori in trecut. Mai precis, frustrarea pe care o simti cand te uiti in gradina vecinului, la ce are si cum se distreaza.

Intr-o lume luata "in modul", unde toti lucram 8 ore, dormim 8 ore si suntem liberi 8 ore, prioritatile decid. Eu am azi 8 ore libere si ma uit la 16 episoade din Simpsons, tu alegi sa faci 2 ore de baschet cu baietii, sa vezi un film, sa stai la o bere si apoi sa te plimbi. Si nu exista frustrare, ca doar eu am ales sa vizionez serialul in loc sa ies din casa.

Problema apare atunci cand unii au nevoie de mai mult de 8 ore sa produca aceiasi bani. Sau altii ii produc mult mai usor. Si daca educatia, viata tocita pe bancile scolii intra si ea in ecuatie, frustrarile cresc. Pentru ca poate cineva sta la serviciu 9 ore, la care se adauga 2 pierdute pe drum si atunci ii raman 5 ore libere in care sa cheltuiasca salariul de 800 de euro. Altcineva lucreaza numai 6 ore pe si zi si castiga 1200 de euro pe luna. Iar cele doua persoane sunt prietene pe Facebook - apar, inevitabil, frustrarile.

Mi se pare important sa traiesti viata prin ochii tai. Daca esti frustrat ca n-ai vazut Japonia, apoi munceste mai mult, economiseste mai mult si poate ajungi s-o vezi. Dar sunt si oameni care viseaza sa ajunga in Japonia, nu fac nimic in sensul asta si apoi il vad pe vecinul de palier ca posteaza fotografii din Barbados - si vor si ei la o balaceala cu Rihanna. Alo, Japonia!?

Vorbeam in urma cu cativa ani cu niste prieteni care plecau intr-o vacanta in Bulgaria. Nu mai fusesera si au gasit ceva destul de ieftin printr-o agentie. Au cheltuit vreo 600-700 de euro pentru doua persoane timp de 10 zile. Cand s-au intors, au spus ca nu vor mai merge in Bulgaria in viata lor. Dar la ideea de a avea clasica "o vacanta pe an" nu au renuntat. Si pentru ca niciodata nu sunt bani destui, vor alege mereu sa mearga pe litoralul romanesc sau, ocazional, pe la bulgari. Pentru ei e mai important sa se relaxeze in fiecare an decat sa puna ban pe ban si sa mearga o data la trei ani in Franta, Spania sau Portugalia, spre exemplu.

Decat sa privesti in curtea vecinului, care are alti bani si alte variante de distractie, mai bine vezi ce poti face cu viata ta pentru a-ti indeplini visele proprii si personale. Pana nu e prea tarziu.

Blah, blah, blah