25 de ani la Manchester United

Sir Alex Ferguson antreneaza de 25 de ani la aceeasi echipa, Man United. Douazeci si cinci de ani! Cand vezi ce se intampla astazi in campionatul nostru si nu numai, pare de neconceput.

Disciplina e explicatia succeselor pe care le-a avut de-a lungul timpului, cu generatii diferite de jucatori. Managerul scotian rememora intr-un interviu ca prima masura pe care a luat-o cand a venit la clubul englez a fost sa-l scoata de pe banca pe soferul echipei, obisnuit sa fie prezent alaturi de staff pe banca de rezerve in timpul meciurilor.

S-a certat cu multe vedete cand respectivilor fotbalisti li s-a urcat faima la cap. A eliminat jucatori din echipa daca i-a vazut influentati negativ de alte persoane, precum in cazul lui Beckham. A transferat gresit, chinuindu-l pe Veron si echipa care incerca sa-l acomodeze. A ratat transferuri importante, unul fiind cel al lui Ronaldinho, cu care era in discutii avansate inainte ca acesta sa semneze cu Barcelona.

Dar Ferguson a facut echipe. A stiut sa cladeasca fotbalisti si sa modeleze caractere. A descoperit tineri, i-a adus la club si le-a fost alaturi precum un parinte. De aceea fotbalisti precum Beckham, Giggs, Scholes, Butt sau fratii Neville il considera ca un al doilea tata. A facut din pustiul jmecher pe nume Cristiano Ronaldo cel mai bun jucator din lume. Cand Ronaldo a vrut sa plece la Real Madrid, echipa lui de suflet, Ferguson l-a convins sa mai stea putin - doi ani. I-a determinat pe Roy Keane sa nu plece la Juventus, pe Giggs sa ignore tentatia de a juca la Inter Milan si l-a facut pe Rooney sa-si bage mintile (si parul) inapoi in cap.

Pe 31 decembrie Sir Alex Ferguson implineste 70 de ani, dar pasiunea scotianului pentru fotbal, antrenorat si management arde la fel de puternic ca in prima zi. Anul trecut a reusit sa-si vada un vis implinit, acela de a detrona pe Liverpool la numarul de trofee in campionat. Cand a inceput sa antreneze, in iunie '74, Alex Ferguson avea 32 de ani. Lucra part-time, pentru numai 160 de lire pe luna. A impus o disciplina de fier inca de la inceput, fiind descris de un jucator pe care l-a antrenat la acea vreme ca fiind "a frightening bastard from the start".

Nu stiu ce va urma dupa ce se va retrage, dar nu vreau sa ma gandesc. Din '99, in sferturile UCL, cand am inceput sa-i sustin si pana acum United a schimbat actionari, antrenori secunzi, jucatori, chiar si unii fani (care au plecat la preluarea de catre familia Glazer). Ferguson e in continuare acolo, pe scaunul rosu aflat deasupra bancii de rezerve, ca un totem al continuitatii succesului. El e garantia ca Manchester United va domina fotbalul englez si in urmatorii 25 de ani.

3 comentarii

 1. 13 Nov 2011 la 10:33

  stiu ca il iubesti .....dar cu ultima afirmatie nu sunt deloc de acord !!!!!
  omul are ceva in plus o bagheta magica ......nu doar datorita faptului ca a format n echipe .......ci pt legaturile cu mai marii clubului ca dupa cum se vede la noi e ......o arta ......oricum omul are ceva calitati ... bineinteles si defecte..... dar a facut treaba buna la MU !!!!

 2. 13 Nov 2011 la 13:30

  nu are nici un defect! e perfect! il iubesc :x

 3. 14 Nov 2011 la 16:51

  eeeeeeeee acum deja esti exagerat !!!! chiar daca il iubesti are si defecte ...... !!!astept sa mi le zici tu !!!!

Blah, blah, blah