Vremuri noi, reguli noi

Inainte de toate dispozitivele astea mobile cu care se presupune ca oamenii comunica mai usor, cel mai uzual mod de a gasi pe cineva la distanta era telefonul fix. Daca vroiam sa-mi sun prietenii ca sa iesim afara sau sa aflu tema de la mate, puneam mana pe telefon si sunam. Si de obicei raspundeau parintii.

- Buna seara, Alex sunt, Mihai este acasa?

- Salut. Da, imediat, Alex. Mihai, la telefon. Alex.

Daca respectivul nu era acasa, parintii ma intrebau daca sa-i spuna sa ma sune cand se intoarce de la cumparaturi sau unde era plecat. Si cand venea, ii spuneau si el ma suna. Totul era foarte simplu.

---

De curand discutam cu un prieten despre chestia asta. Ii spuneam ca mi-am sunat doi prieteni in ultima saptamana, nu au raspuns (fiecare cu problemele lui), dar nici nu m-au sunat inapoi. Perfect normal, in opinia interlocutorului meu, care spunea ca probabil au uitat de apelul pierdut, nu s-au mai uitat pe telefon, nu toata lumea traieste cu telefonul la ureche.

Verificarea apelurilor pierdute la capatul unei zile grele nu reprezinta o obligatie pentru nimeni. Tot la fel, nici parintii prietenilor mei din copilarie nu erau obligati sa-si aminteasca ca eu am sunat, cel mai probabil pentru un motiv banal de genul "hai afara". Dar tine de bun simt, de respectul fata de sine si de cel care te-a apelat sa nu ignori apelul.

In ultima vreme am inceput sa observ cum conversatiile raman in aer pe Facebook, fie ca vorbim de comentarii publice, fie ca e vorba de Facebook Messenger. Am ramas de multe ori cu frazele in aer, mesajul trimis de mine aparea ca "vazut" uneori, alteori pur si simplu persoana a inchis browserul si a plecat. Nu pot sa nu ma gandesc la o alta paralela, cea cu IRC-ul anilor 90, cand nimeni nu pleca dintr-o camera publica, cu zeci de oameni, fara sa-si ia un ramas bun, un salut, la revedere, ceva.

---

Nu trebuie sa mergi cu turma ca sa te simti integrat, sa simti ca nu esti dat deoparte. Nu trebuie sa ne blocam in standardele altora, nu ne vom dezvolta daca suntem constransi de cat mai multe reguli. Si nu vom putea evolua daca ne limitam la 140 de caractere.

6 comentarii

 1. 14 Apr 2013 la 21:21

  inainte nu aveai 100 de telefoane pe zi. aveai 2. sau doua pe saptamana probabil.

 2. 15 Apr 2013 la 00:10

  deci bunul simt este "in functie de ceva".

 3. 16 Apr 2013 la 12:57

  sire....tu m-ai sunat dupa o sapt....asta ca sa ne amuzam un pic.....astept sa scrie si alte persoane care au patit cam la fel.....sau io sunt doar exceptia?????

 4. 16 Apr 2013 la 20:59

  da, s-a intamplat si asta. m-ai sunat intr-o vineri pe la 2-3 dupa-amiaza, te-am sunat fix vinerea urmatoarea pe la aceeasi ora.

  dar asta a fost o exceptie si, de notat, am sunat!

 5. 18 Apr 2013 la 11:08

  vad ca sunt singurul....e incurajator....

 6. 19 Apr 2013 la 06:09

  lasa, ca de-atunci nu s-a mai intamplat. nu cauta nod in papuraaa!

Blah, blah, blah