Am achizitionat, acum multi ani, o licenta pe viata pentru cel mai bun firewall de pe piata: Agnitum Outpost. Pe langa faptul ca se vindea separat, spre deosebire de alti producatori care aleg sa-si vinda produsele la pachet cu antivirus si alte anti-chestii, Outpost oferea cea mai buna protectie, cele mai detaliate optiuni etc.
Compania ruseasca Agnitum a decis, la inceput de 2016, sa treaca sub umbrela Yandex, impreuna cu toata echipa. Din aceasta cauza au anuntat ca suportul pentru Outpost va fi oferit numai pana la finele lui 2016, fara sa mai apara noi versiuni sau update-uri semnificative.
Pentru cei cu licenta pe viata la Outpost, cum era si cazul meu, cei de la Agnitum au oferit o licenta pe 2 ani la Kaspersky Internet Security. Nu e chiar o licenta pe viata, dar e un cadou de vreo 250 de lei - mai bine decat nimic. Si am decis sa trec la KIS.
Computerul era protejat de o combinatie software excelenta: antivirus NOD32, firewall Outpost si Anti-Exploit Premium de la Malwarebytes. Toate acestea se completeaza perfect pe Windows 7 x64.
Odata cu trecerea la KIS, am renuntat la toate softurile pe care le foloseam, deoarece KIS ofera si antivirus, si firewall, si diverse alte protectii. Usor sceptic, am continuat totusi sa acord incredere companiei Kaspersky.
Dupa cateva ore au inceput primele probleme. Am ajuns pe forum la Kaspersky, unde userii se plangeau de KIS 2016 si spuneau ca era mai bun vechiul KIS 2015. Asta cu toate ca versiunea 2016 are cateva luni bune vechime si tot prezinta bug-uri.
Am mai rezistat cateva zile, cu toate ca erau probleme si erori in browser din ce in ce mai des. Am dezactivat unele optiuni in Kaspersky, care a inceput sa strige ca i-am oprit componente vitale bunei functionari. Of.
Dupa mai putin de o saptamana, am decis sa scot ghimpele din sistem si sa revin, cel putin pana la finele lui 2016, la vechiul setup. Vorb-aia, sa nu reparam ceva ce nu e stricat. Din pacate, insa, uneori suntem fortati sa schimbam macazul chiar si in cazul unei licente pe viata.