Visul meu e sa scapam de Covid

"Visul meu e sa vad marea. Sau sa ajung in Franta. Sau la New York. Visul meu e sa-mi iau masina, un apartament, o casa. Visul meu e sa ma iubeasca o fata frumoasa."

Am auzit mereu astfel de visuri, dorinte importante pe care oamenii vor cu ardoare sa le implineasca. Si eu am spus asta de cateva ori in viata si am avut norocul sa se intample. "Cum ar fi sa fiu cu tipa aia din autobuz sau sa-i intalnesc pe membrii trupei mele preferate?"

Din pacate, in ultimii ani am auzit de foarte multe ori sintagma "visul meu" folosita in locul altor expresii cu mai putina greutate. E una sa afirmi ca un anume ceva "e visul tau" si alta sa spui ca e "un lucru pe care ti-l doresti" sau ca "ar fi tare" sa se intample.

Urechile te pot insela. Auzi de la o persoana ca visul ei este sa vada Parisul. Si calculezi ca asta inseamna un drum cu avionul, o cazare si bani de cheltuiala pentru cateva zile. In cuplu, acest vis se poate implini cu 1500 de euro, daca vrei sa ai un sejur de neuitat. Nu e o suma mare, dar nici derizorie, asa ca trebuie putin echilibru financiar ca sa reusesti. Dupa discutia asta, purtata de anul nou, afli ca persoana respectiva si-a petrecut 1 mai in Vama Veche si apoi a dat avans pentru un sejur in Bulgaria. Si atunci te intrebi, chiar era visul persoanei respective sa se plimbe pe Champs-Elysees sau a spus-o asa, la plesneala?

Cel mai greu e atunci cand iti doresti ceva pentru care trebuie sa se alinieze planetele. Daca e vorba de bani, ii mai strangi, dar cand vine vorba de factori externi, pe care nu-i poti controla, e mai greu. Spre exemplu, visul meu e sa fiu din nou impreuna cu prietenii la un concert si sa ma bucur de muzica live asa cum era inainte de pandemie. Fara masti, fara restrictii si, mai ales, fara stresul proximitatii umane. Pandemia ne-a bagat in maduva oaselor frica de respiratia celor de langa noi.

Daca va doriti si voi un concert de muzica buna, cu oameni care se imbulzesc pentru a fi cu cativa centimetri mai aproape de idolii lor, atunci e timpul sa va vaccinati anti-Covid. E timpul sa deschideti ochii si sa intelegeti ca asta e singura solutie pentru a iesi din intuneric. Vor aparea medicamente care sa vindece Covidul, vor aparea si alte vaccinuri, imbunatatiri la cele existente, dar si noi forme ale virusului sau moduri de lupta impotriva lui. Insa tata timp cat oamenii vor respinge visceral orice forma de aparare, nu vor face decat sa prelungeasca agonia pentru ei si cei din jurul lor. Adica pentru noi toti.

Covidul ne-a luat ani din viata, la propriu si la figurat. Oamenii nu ar trebui sa faca, la randul lor, acelasi lucru.

Blah, blah, blah