Un off-shore pentru download

Internetul in SUA sufera din ce in ce mai mult. Daca acum multi ani era intr-o continua expansiune, acum incaseaza lovituri din toate partile. Universitatile nu mai dau drumul la Internet2, TLD-urile sunt la liber, FBI-ul aresteaza posesorii de bloguri cu melodii furate din studio si aproape ca oamenii nu mai au curajul sa traga un torrent ca nu cumva sa fie luati pe sus.

Daca stam stramb si gandim drept, nu e legal sa piratezi. Numai ca ne-am obisnuit cu libertatea (uneori exagerata) si nu ne mai place sa ne gandim cum era in trecut. Normal ca nu vreau sa dau 1000 de euro anual ca sa-mi iau pachetul CS paispe de la Adobe. Daca ar fi sa dau bani pe toata muzica pe care-o trag, uneori la misto, as asculta-o la radio. Si tot asa. Nimic catastrofal, doar o intoarcere in timp cu 10-15 ani. Nu e frumos.

Primul ISP din State care a revenit la moda limitarilor de banda este Comcast. 250GB pe luna, de la 1 octombrie. Trageti cat mai puteti. Romania nu are inca astfel de planuri, care apar in general doar in urma efectului de domino, adica din momentul cand cad piesele Frankfurt sau France Telecom. Sau daca ne viziteaza urmatorul presedinte SUA si ne face cu ochiul. Pana atunci stam linistiti.

E posibil ca momentul 0 (zero download) sa nu vina, chiar daca americanii, englezii si francezii au inceput cu diverse propuneri legislative de limitare a downloadurilor ilegale. Parerea mea e ca ne putem bucura de trafic neingradit cel putin 2-3 ani de-acum incolo (e putin, e mult?). Si daca tot avem acest avantaj, hai sa profitam de el: luam o conexiune RDS Fiberlink (am obtinut 1.75 MB/s constant de pe extern azi), ii atasam un computer si vindem sistemul drept off-shore. Hei, americane, ce zici daca te loghezi tu remote, iti iei ce-ai nevoie si primesti coletele acasa prin DHL? De la noi in SUA coletul ajunge foarte rapid si face toti banii!

Poate ca textul asta si mistoul de la final nu reflecta cu adevarat starea de ingrijorare care m-a cuprins cand am vazut faza cu limitarea de banda. E groasa!

5 comentarii

 1. 15 Sep 2008 la 12:59

  Sa ma mai lase cu CC si alte drepturi care se prelungesc pana la viata ta + 90 de ani dupa ce-ai trecut in nefiinta, inventata ca sa castige cat mai mult de pe urma lui Mickey Mouse.

  Asta e manipulare si constrangere a accesului la informatiei. Cine pe lumea asta mai castiga pe o perioada atat de lunga de timp decat marii artisti scriitori, muzicieni (Interesant cum remixurile sunt permise ca sa faca Jay Z niste banisori), regizori, desenatori? Ia mai da-i naibii..

  Marie Curie si cu barbata-su au murit intr-o saracie crunta ca sa ne facem noi radiografii. Astia sunt adevarati inventatori si ei au murit de foame toata viata. Si interzic ei acum din cauza drepturilor de copyright accesul la o melodie. Maaaaa...

 2. 15 Sep 2008 la 20:19

  wow, dar esti pornita bine de tot. mai e pana sa fie rau de tot, ne putem relaxa ca-n anii '70, mai e pana la incalzirea globala a situatiei...

 3. 16 Sep 2008 la 00:56

  pe langa dreptul la informatie, eu am incheiat un contract NELIMITAT cu baietii de la rds. sa zicem ca se da legea asta. daca mie inca imi ruleaza contractul NELIMITAT, eu nu l-am intrerupt, ii dau in judecata. simplu. iar daca nu iese asta, sunt sigur ca or sa vina niste baieti buni (a se citi hackeri) cu solutii) ;).

 4. 16 Sep 2008 la 03:14

  si daca nu iese, o sa fie cineva care o sa aiba banda pe lumea asta. dvd writer avem, deci sa scriem!

 5. 16 Sep 2008 la 12:20

  pai da, dar ne intoarcem in timp acum, ce facem? alergam dupa filme pe la universitate?

  oktav, se gasesc metode ca sa te imbarlige contractual ;)

Blah, blah, blah