Tudor Octavian despre realitatea din fotbalul romanesc

Articolul de mai jos l-am citit in dimineata asta in editia tiparita a Gazetei Sporturilor. Daca cumva l-au ratat, ii rog pe amicii Hoinaru si Catanutz sa-l citeasca.

Cu masca si fara masca…
de Tudor Octavian

… dar mînjiti de rahat si pe mîini, si pe buzunare, si pe toalele de fite

Ce ma socheaza în confruntarile de mahala pe care le poarta federalii cu finantatorii unor cluburi si cu Liga sînt amenintarile groase, de camorra si de suriu, cu baza într-un subteran al legilor. Toti se au la mîna cu cel putin un smen cu banii pe masa. Iar acum, cînd buba a dat în copt, toti îsi liciteaza stocul de santaje, în vazul lumii si al institutiilor blege ale statului, de parca s-a ajuns la finala pe clan.

Nu cred sa mai existe în Europa o alta tara în care autodenunturile sa fie socotite vorbe la nervi, acuzele directe sa fie tratate ca revarsari de umoare rea, iar marturisirile cu trimiteri la un veritabil sistem mafiot, simple demersuri publicitare.

Normal ar fi ca Procuratura si Fiscul sa se întoarca acasa din concediu si sa se sesizeze la fiecare din amenintarile de la usa cortului ale lui Iancu de Timisoara, la toate dezvaluirile din vîrful limbii ale lui Mitica Cel Mare, la absolut toate adjectivele de privata, cu care patronul Stelei împroasca D.N.A.- ul în direct si fara hîrtie igienica. Normal ar fi ca atunci cînd un finantator ameninta ca va spune ce stie si ca, spovedindu-se la popor, va produce viituri si cutremure la nivelul de sus al banilor din fotbal, statul sa ceara precizari în scris, tocmai bune de umplut un dosar de Rahova.

Eu, cetateanul care plateste taxe si impozite, ma simt lipsit de aparare vazînd cum Justitia se opreste sfioasa la portile fotbalului. Eu, cetateanul de rînd, as ajunge pe drumul cel mai scurt în fata judecatorilor, daca as cuteza sa spun, ca Gigi Becali, ca toti cei care îl ancheteaza sînt niste handicapati, niste idioti si niste nenorociti. Faptul ca Gigi Becali poate sa insulte toate institutile justitiare fara sa i se întîmple nimic, ba chiar sa se adune sub acelasi steag electoral cu partidul presedintelui, ma face sa cred ca, într-adevar, Justitia e plina pîna la buza haznalei de lasi, de coruptibili si de neispraviti. De oameni carora le place sa fie insultati. Care nu se simt împliniti profesional daca trece o saptamîna si nu-i umple Gigi Becali de fecale.

Oameni buni cu suflet bun - ca sa va vorbesc si eu ca milogii din autobuze - haideti sa ne trezim! Nu sa iesim în strada cu bîtele, fiindca nu avem aceeasi gena ca neamul ala prost din Banat, care altceva decît sa înjure si sa scuipe nu stie,dar sa facem totusi ceva. Ce vedem noi acum nu sînt niste spectacole de mahalagii, ci razboaie pe viata si pe moarte pentru bani. În toata lumea, banii fotbalului produc conflicte dure, numai ca la noi ele se desfasoara la vedere, cu protectia politiei si a jandarmeriei. Eu, cum vedeti, scriu. Scrieti si dumneavoastra, la ziare, la televiziuni, la Liga, la FRF, la Guvern, la Ministere, la Primarie, la Patriarhie, la Presedintie. Fiti mîniosi, fiti directi, nu asteptati sa rezolve timpul fiindca timpul nu rezolva, daca oamenii dorm, asteptînd sa fie dusi la taiat. Platiti bilete la meciuri, platiti abonamente la tv, platiti impozite. Daca nu ne trezim acum, or sa plateasca pentru somnul nostru copiii nostri. Iar atunci chiar n-o sa mai fie nimic de facut!

Blah, blah, blah